A jövő héten jöhet Trump új beutazási rendelete

2017.02.16. 22:39
Nukleáris holokauszt lenne, ha összeveszne Putyinnal, mondta sajtótájékoztatóján, amelyen a médiát is szidta, és kijelentette, a beutazási rendelet mellett jön az egészségbiztosításról szóló tervezet is.

Több mint egyórás, hirtelen bejelentett sajtókonferenciájának elején Donald Trump bejelentette: Alexander Acostát jelöli a munkaügyi minisztérium élére, miután több republikánus szenátor negatív álláspontja miatt a korábbi jelöltje, Andrew Puzder szerdán visszalépett a jelöltségtől. Acosta a Florida Nemzetközi Egyetem jogi karának dékánja, korábban a Szakszervezeti Kapcsolatok Országos Tanácsának elnökségi tagja, azt megelőzően pedig George W. Bush kormányának tisztségviselője volt. Ha a szenátus megszavazza, ő lesz a Trump-kormányzat első spanyolajkú tagja, írja az MTI.

Bevezető nyilatkozatában Donald Trump leszögezte, hogy a sajtóban megjelenő információkkal ellentétben a Fehér Házban nincs zűrzavar, a rendszer „olajozottan működik”, sőt, ő volt az, aki „kaotikus helyzetet” örökölt. 

Trump szokásához híven kifejtette azt is, hogy a sajtó „olyan tisztességtelen lett, hogy muszáj erről beszélnünk, mert ha nem szólunk, akkor ezzel rossz szolgálatot teszünk az amerikai embereknek”. Leszögezte, hogy szerinte a média azért próbálja támadni a kormányzatot, mert azt teszik, amit megígértek. Az amerikai sajtó elég egyöntetű megdöbbenéssel számolt be a sajtótájékoztatóról, nem tudva mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy Trump hirtelen meghív egy csomó újságírót, hogy elmagyarázza nekik, milyen tisztességtelenek és őszintétlenek az újságírók, vagy olyan dolgokról magyarázzon, hogy bár a kiszivárogtatások igazak, a hírek már nem azok, mégpedig azért nem, mert tudni, érezni lehet, hogy mi igaz és mi nem.

Trump felsorolta kormányzata néhány eddigi döntését: az előrelépést a határok biztonságának garantálásában, a munkahelyteremtést, a kormányzati szabályzók csökkentését, az Iszlám Állam elleni harcot. „Nem hiszem, hogy valaha is lett volna olyan elnök, aki megválasztása után ilyen kevés idő alatt annyi mindent elért volna, mint mi” - mondta a CNN beszámolója szerint.

Trump egyúttal bejelentette:

a jövő héten nyilvánosságra hozza a bevándorlást szabályozni kívánó új elnöki rendeletet, március közepéig pedig meglesz az egészségbiztosításról szóló új tervezet is. 

Kijelentette, hogy kormányzata folytatja a nyomásgyakorlást Iránra, mindaddig, amíg „a probléma nem oldódik meg”. Arról viszont nem beszélt, hogy az eddigi szankciók mellett a nyomásgyakorlás milyen további eszközeit, módjait kívánja alkalmazni. 

A terrorizmusról azt mondta: „az Iszlám Állam úgy terjed, mint a rákbetegség”, és Iránt nevezte meg a terrorizmus fő támogatójaként. A terrorizmus elleni harc fontosságát hangsúlyozva leszögezte: választási ígéretéhez híven újjáépíti a szerinte meggyöngült amerikai haderőt. Elmondta, hogy már utasítást adott az ehhez szükséges tervek elkészítésére.

GettyImages-642081708
Fotó: Mark Wilson / Getty Images Hungary

Kérdésre válaszolva Donald Trump ismét megvédte Michael Flynn lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót. „Mike Flynn kiváló ember, szerintem semmi rosszat nem tett. A dolgát végezte” – fogalmazott, de leszögezte, hogy Flynn nem tájékoztatta a tényekről Mike Pence alelnököt, majd el is feledkezett a dolgokról. „Ez viszont elfogadhatatlan volt” – szögezte le. „Az igazi probléma azonban az, hogy titkosított információkat törvénytelenül kiadtak” – tette hozzá. 

Szintén kérdésre válaszolva tért ki Oroszországra. Nagyon határozottan leszögezte: nincs kapcsolata Oroszországgal, s fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az amerikai sajtóban erről folyó viták Putyin orosz elnöknek használnak.

Az egyik újságíró az elmúlt napokban történt orosz provokációkról – köztük az amerikai partok mentén cirkáló orosz felderítő hajóról – kérdezte, mire Trump leszögezte: ez „nem jó”, nem gondolja, hogy Putyin teszteli őt, de nem kíván válaszlépést tenni. „Nukleáris holokauszt lenne belőle” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy szükséges a jó viszony kialakítása Oroszországgal. Bár hozzátette: még nem tudja, hogy sikerül-e megállapodást kötnie Oroszországgal. „De legalább megpróbáltam” – tette hozzá. Trump a CNN beszámolója szerint közölte: Évek óta nem hívtam fel Oroszországot, nincs semmim Oroszországban, nincs semmi ügyem Oroszországgal. Oroszország álhír.