Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Amerikai börtönben halt meg a WTC első robbantója

2017.02.18. 19:28

Dél-karolinai börtönében meghalt a Vak Sejk néven is ismert egyiptomi terroristavezér, Omar Abdel-Rahman.  Az egyiptomi vallási vezető irányította azt a csoportot, amelyik 1993-ban az első nagy terrortámadást hajtotta végre a New York-i World Trade Center ellen.

A nyolc évvel későbbi szeptember 11. mára némileg elhalványította ennek a támadásnak az emlékét, pedig ezernél is többen sebesültek meg a hat halálos áldozat mellett, amikor a hat terrorista óriásbombát robbantott egy teherautóban az északi épület garázsában. Azt remélték, hogy a torony a déli épületre omlik majd, és így lerombolják az egész komplexumot.

Omar Abdel-Rahman az Al-Gama Al-Islamiyya nevű radikális iszlamista csoport spirituális vezetője volt. Ők követték el azt a luxori támadást is, amiben 62 turista halt meg 1997-ben. Mubarak egyiptomi elnök ellen is megkíséreltek egy merényletet, és terveztek támadást a New York-i ENSZ-székház és az FBI-központ ellen is. Amikor elítélték, az utolsó szó jogán egyórás beszédet tartott Amerika ellen, melyből ígérete szerint semmi nem marad majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?