Natália
1 °C
7 °C

Megszavazták Trump emberét, fájhat a környezetvédők feje

2017.02.18. 09:57

A republikánus többségű Szenátus pénteken megszavazta Donald Trump elnök jelöltjét az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) élére – írja a BBC. Scott Pruitt beiktatását a demokraták sikertelenül próbálták késleltetni.

Pruitt kinevezése azért ütközött nagy ellenállásba, mert éppen az EPA nagy kritikusaként ismert, aki évek óta az ügynökség jogköreinek szűkítéséért küzd, mert az szerinte – Donald Trump véleményével összhangban – túlságosan elburjánzott, és a klímaváltozásra hivatkozva megfojtja az amerikai cégeket a környezetvédelmi túlszabályozással. Az ügynökség több száz korábbi alkalmazottja nyílt levélben szólalt fel ellene, ebben például "képzetlen szélsőségesnek" nevezték.

A kinevezést ellenző demokrata képviselők szerint Pruitt túl szoros kapcsolatokat ápol az energetikai szektor cégeivel, ezért nem alkalmas a részben éppen az ezeknek a cégeknek a megregulázására hivatott ügynökség vezetésére. Egy oklahomai bíró csütörtökön arra utasította, hogy jövő keddig hozza nyilvánosságra az olaj- és gázcégek képviselőivel még oklahomai főügyészként folytatott levelezését, amire eddig Pruitt nem volt hajlandó. A demokraták próbálták elhúzni a szenátusi ülést, hogy a szavazást az emailek kiadása utánra kelljen halasztani, de ez nem jött össze. A Szenátus 52-46 arányban megszavazta Pruitt kinevezését.

A Politico a kinevezés alkalmából 5 pontban szedte össze, milyen lépésekkel teheti tönkre Pruitt az EPA-t. A félelmek lényege, hogy a vezetésével az ügynökség lazítja a fosszilis energia felhasználásának korlátozását, visszavágja a megújuló energia támogatását, megkísérli felmondani a párizsi klímaegyezményt, újraírja a természetes vizek védelméről 2015-ben nagy nehezen elfogadott törvényt, és általában a nagy energetikai cégeknek kedvező irányba kormányozza az EPA-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?