Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Római katolikusok ezrei tüntettek

2017.02.18. 08:16

Római katolikusok ezrei tüntettek szombaton a Fülöp-szigeteki fővárosban a bírói eljárás nélküli kivégzések és a kormánynak a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos terve ellen, írja az MTI.

A Menet az életért elnevezésű megmozdulást támogatta a Fülöp-szigetei Katolikus Püspöki Konferencia is. A szervezők szerint legalább ötvenezren vettek részt a menetben, amelynek a biztosítására tízezer rendőrt vezényeltek ki.

A menettel vonuló Luis Antonio Cardinal Tagle, Manila érseke az erőszakmentes mozgalmak kultúrájának megerősítését és hirdetését szorgalmazta.

Duterte tavalyi hivatalba lépése óra arra bátorítja a hatóságokat és a lakosságot, hogy végezzenek bárkivel, aki bármilyen kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható, kábítószer-kereskedő vagy drogos. Emiatt a hatóságok már több ezer embert öltek meg, de önbíráskodó halálbrigádok is ezrekkel végeztek tisztázatlan körülmények között. A drogellenes háborúnak gyermekáldozatai is vannak. Összesen 7600-an haltak már meg.

A kormány és a rendőrség tagadja, hogy jogellenesen öltek volna meg embereket. Emberi jogi szervezetek szerint azonban sok gyilkosságot a rendőrséggel összejátszó bűnözők követtek el.

A százmilliós Fülöp-szigeteki lakosság nyolcvan százaléka katolikus. A katolikus egyház február első hétvégéjén prédikációiban szembeszállt a drogellenes háborúval. A papok egységesen hangsúlyozták, hogy az elnök által a kábítószeres bűnözés minden formája ellen meghirdetett könyörtelen hadjárat terrorizálja a szegényeket.