Árpád
-2 °C
4 °C

Százezrek éheznek Dél-Szudánban

2017.02.20. 12:01

Valóra váltak a legborzasztóbb félelmeink

- mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) dél-szudáni osztályát vezető Serge Tissot, aki szerint a háború teljesen tönkretette az egyébként termékeny országot.

Dél-Szudán két megyéjének több mint 100 ezer lakosát közvetlenül fenyegeti az éhínség, és félő, hogy további területek lakói tapasztalhatják meg a mindennapos éhezést, idézi az MTI. Az ENSZ közlése szerint legalább egymillió dél-szudáninak kell nap mint nap súlyos élelmiszerhiánnyal szembenéznie.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) dél-szudáni részlegét vezető Jeremy Hopkins figyelmeztetett, hogy sok gyerek meghalhat, ha nem jut el hozzájuk az élelmiszersegély. Dél-Szudánban több mint 250 ezer gyerek súlyosan alultáplált, azaz az éhhalál küszöbén áll.

Az ENSZ-hez tartozó Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) a múlt héten figyelmeztetett, hogy Dél-Szudánban

mintegy 5,2 millió embert, vagyis a lakosság csaknem felét élelmiszerhiány fenyegeti.

Humanitárius szervezetek szerint 2017-ben 1,6 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy el tudják látni Dél-Szudánt élelmiszerekkel és egyéb segélyekkel.

A kelet-afrikai országban három éve szinte mindennaposak az összecsapások az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és Riek Machar volt alelnök, későbbi lázadóvezér hívei között. A 2011 óta független Dél-Szudánban tízezrek veszítették életüket a mészárlás és az éhínség miatt, illetve 3,4 millióan váltak földönfutóvá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?