Norvég segélyszervezet munkatársait rabolták el Jemenben

2017.02.20. 11:19

Jemeni lázadók elrabolták egy norvégiai segélyszervezet tizenkét alkalmazottját a Vörös-tenger partján fekvő, nyugat-jemeni Hodeida környékén - közölte jemeni kormányilletékesekre hivatkozva az MTI.

A túszok mind jemeniek, és csütörtökön rabolták el őket, mert a lázadók szerint az ellenük harcoló szaúdi koalíció segélyeit osztogatták. Abdul Rakib Fattah jemeni önkormányzati miniszter szerint a lázadók a Norvég Menekülttanács (NRC) segélyszervezet alkalmazottait rabolták el, miután rajtaütöttek a szervezet irodáin.

A lázadók Oroszországot akarják, mert ők semlegesek

A jemeni síita lázadók azt követelik, hogy Oroszországot is vonják be a jemeni válság rendezésével foglalkozó nemzetközi közvetítő csoportba, amelynek a munkájában az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia és Egyesült Arab Emírségek vesz részt - jelentették orosz hírügynökségek.

A húszi lázadók szanaai belügyminisztériuma által kiadott közleményben az áll, hogy a csoportban részt vevő országok közvetve vagy közvetlenül részesei a jemeni fegyveres konfliktusnak, Oroszország pedig nem, ezért semleges félként bekapcsolódhatna a rendezési folyamatba. Mint írták, Oroszország részvétele legalább némi bizalmat kölcsönözhet a közvetítő csoport találkozóinak és tárgyalásainak.

Jemenben két és fél éve, 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a Szaúd-Arábia vezette - szunnita arab - koalíció által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. Eddig sorra kudarcba fulladtak az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalások.

A háború humanitárius válsághoz is vezetett az amúgy is nagyon szegény arab-félszigeti országban. Az ENSZ januári jelentése szerint a jemeni lakosság csaknem 80 százaléka van ráutalva az élelmiszersegélyekre, legalább kétmillió embernek pedig azonnali segítségre van szüksége a puszta túléléshez.