Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az azerbajdzsáni köztársasági elnök kinevezte a feleségét az ország első alelnökének

2017.02.21. 11:58

Feleségét nevezte ki az ország első alelnökének Ilham Aliyev azerbajdzsáni köztársasági elnök, írja az MTI.

Kedden írta alá az erről szóló rendeletet, kiemelve, hogy Mehriban Aliyeva kinevezése az alkotmány első cikke alapján történt. Az első alelnöki és két másik alelnöki tisztséget a tavaly ősszel, szeptember 26-án az alkotmánymódosításról tartott népszavazás eredményeképpen hozták létre. Az alaptörvény módosításának értelmében, ha az államfő nem képes teendőit ellátni, akkor hatásköreit az első alelnök veszi át. Az azeri ellenzék szerint az alkotmánymódosítások megszilárdítják az elnöki rendszer dinasztikus jellegét (a jelenlegi elnök előtt édesapja, Heydar Aliyev volt az államfő) az olajban gazdag Kaszpi-tengeri köztársaságban, amelyet gyakran érnek bírálatok külföldön az emberi jogok megsértése és az ellenzék elnyomása miatt.

A köztársasági elnök felesége 1964. augusztus 26-án született, és már eddig is több pozíciót betöltött, ő vezeti az apósáról, Heydar Aliyevről elnevezett alapítványt, az ország legnagyobb, nem kormányzati szervezetét. Emellett az UNESCO és az Iszlám Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezet jószolgálati nagykövete. Férje 2003 óta kemény kézzel irányítja országát. Legutóbb három éve választották újra.