Valér
-2 °C
0 °C

Lenyűgözően csavaros akciót hajtott végre az ukrán titkosszolgálat

2017.02.23. 20:29

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) meghiúsította Odesszában Olekszij Honcsarenkónak, az ukrán elnök mögött álló parlamenti tömörülés frakcióvezető-helyettesének elrablását. Erről maga a képviselő számolt be csütörtökön a 112 Ukrajina hírtévében, írja az MTI.

Honcsarenko elmondta, hogy az SZBU már hetek óta megfigyelés alatt tartott egy csoportot, amely különböző bűntényeket készült végrehajtani a dél-ukrajnai megyében, és őt is tájékoztatták arról, hogy nagy valószínűséggel célpontja lehet ennek a csoportnak, ezért a hatóságok megrendezték az elrablását.

Olekszij Honcsarenko 2015 februárjában (Isten állítsa meg Putyint!-feliratú nyakkendőben)
Olekszij Honcsarenko 2015 februárjában (Isten állítsa meg Putyint!-feliratú nyakkendőben)
Fotó: Brendan Smialowski

"A megrendelők, abban a hiszemben, hogy sikerült engem elrabolni, megérkeztek a megadott helyszínre, ahová engem el kellett vinniük az elrablóimnak, ott azonban elfogták őket az SZBU munkatársai" - mondta el Honcsarenko. Az őrizetbe vett bűnözőktől fegyvereket és kínzó eszközöket koboztak el - tette hozzá.

Oleh Zsucsenko, Odessza megye ügyésze előzőleg arról számolt be a sajtónak, hogy a hatóságok egy Odessza megyei járási tanácsi képviselőt, Olekszandr Kusnarjovot gyanúsították meg azzal, hogy megrendelte Honcsarenko elrablását. Magyarázata szerint Kusnarjov egy rokona egyike volt azoknak az áldozatoknak, akik 2014. május 2-án az odesszai szakszervezetek székházában keletkezett tűzvészben haltak meg.

A szakszervezeti székházban, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután - a Krím elszakítását követően Ukrajna szerte szervezett épületfoglalások és zavargások egyikén - Kijev-párti aktivistákkal csaptak össze, máig ismeretlen okból, vélhetően Molotov-koktéltól csaptak fel a lángok. A helyi rendőrség akkori közlése szerint a székházba bemenekültek közül 38-an haltak meg, 30-an füstmérgezésben, nyolcan pedig úgy, hogy kiugrottak a lángok elől az ablakokon.

A tűzvész egyike azoknak a súlyos incidenseknek, amelyek miatt Moszkva folytonosan bírálja Kijevet, mondván, hogy máig nem vizsgálták ki az oroszbarát tüntetők halálának körülményeit. Az orosz propaganda újra és újra összeesküvésként állítja be a tragikus eseményt, úgy kezelve azt, mint a "mai ukrán nácik kegyetlenségének" példáját.

Zucseno ügyész csütörtöki nyilatkozata szerint Kusnarjov személyesen akart elégtételt venni Honcserenkón rokona haláláért.

A 36 éves, odesszai születésű Alekszij Honcsarenko heves, hazafias hangvételű megszólalásairól ismert. 2010 novemberétől az Odessza megyei tanács elnökhelyettese. 2014 augusztusától parlamenti képviselővé válásáig pedig a megyei tanács elnöke volt. 2015. március 1-jén őrizetbe vette őt az orosz rendőrség Moszkvában, ahol részt vett a meggyilkolt orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov emlékére rendezett felvonuláson.

Eltűnését az elsők között egy frakciótársa, Olekszandr Brihinec adta hírül. Arról számolt be a Facebook közösségi portálon, hogy Honcsarenko szerda este Odesszába utazott egy nyilvános találkozóra, ám oda nem érkezett meg. Azóta mobiltelefonja nem elérhető, és a parlament csütörtöki plenáris ülésén sem jelent meg.

A frakcióvezető-helyettes eltűnését és azt, hogy valószínűleg emberrablás áldozatává vált, korábban - vélhetően dezinformációs céllal - megerősítette az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is, jelezve, hogy részletekről később kívánnak beszámolni a sajtónak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!