Jenő
-3 °C
6 °C

Erdogan megint a halálbüntetéssel kacérkodik

2017.02.24. 19:00

Pénteken ismét felvetette a halálbüntetés lehetőségét Recep Tayyip Erdogan török elnök Manisában, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló referendum egyik kampányrendezvényén - írja az MTI. Erdogan szerint az erről szóló javaslat a parlament elé kerül, amikor pedig a törvényhozás megszavazza, ő jóvá is hagyja azt.

A gond csak az, hogy ehhez alkotmánymódosítás szükséges. Az április 16-i referendum erre is egyfajta válasz lesz. Lehet, hogy (...) a halálbüntetés visszaállításának kérdéséről is népszavazást tartunk. Ha a parlamenten nem megy keresztül, ismét a néphez fordulunk.

- mondta a török államfő. A július 15-i puccskísérlet után Erdogan nyilvános felszólalásaiban többször kilátásba helyezte a kivégzések újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken azt skandálták: "Halálbüntetést!".

A török parlament még 2004-ben, az EU-hoz való csatlakozás szándékával törölte el a halálbüntetést, a puccskísérlet után azonban újra elmérgesedett a viszony az unió és a törökök között. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?