Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Egy vietnami nőt őrizetbe vettek Kim Dzsongnam megmérgezése miatt

2017.02.24. 06:16 Módosítva: 2017-02-24 10:11:01

Idegmérget találtak az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun féltestvére, a múlt héten meggyilkolt Kim Dzsongnam arcán és szemén - írta az MTI a malajziai rendőrség közlésére hivatkozva.

"VX idegágensről" van szó - közölték.

A szakértők már másodszor vizsgálták meg alaposan Kim Dzsongnam holttestét. Az első boncoláskor sem szívrohamra, sem tűszúrásra utaló nyomokat nem találtak, és tanácstalanok maradtak a halál okát illetően. Ugyanakkor szövettani mintákat küldtek laboratóriumi vizsgálatra, amelynek az eredménye még nincs meg. Ráadásul még Kim személyazonossága sem bizonyított: egyetlen családtagja sem jelentkezett azonosítására.

Csütörtökön egy Kuala Lumpur-i koreai étterem tulajdonosa azonban azzal állt elő, hogy olyan tányérokat és evőeszközöket küldött a dél-koreai nagykövetségre, amelyeken jó eséllyel fellelhető Nam DNS-e és ujjlenyomata. Az áldozat többször is megfordult az étteremben, és bár sohasem fedte fel, hogy ki ő, a vendéglős felismerte.

A gyilkosság pontos körülményei még mindig nem tisztázottak, de a legvalószínűbb, hogy Kimet két nő mérgezte meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren február 13-án, egy órával gépe indulása előtt. A nőket – egy vietnamit és egy indonézt – őrizetbe vették a malajziai hatóságok, és több észak-koreai gyanúsítottjuk is van. Utóbbiak egyike szintén őrizetbe került, hárman – egy diplomata, az észak-koreai légitársaság alkalmazottja, valamint egy másik észak-koreai férfi – viszont még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát, és valószínűleg visszatértek Phenjanba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!