Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vették a drogügyletekkel vádolt fülöp-szigeteki szenátort

2017.02.24. 17:31

Őrizetbe vették pénteken a kábítószer-kereskedelemmel vádolt ellenzéki Fülöp-szigeteki szenátort, Rodrigo Duterte államfő egyik legélesebb hangú bírálóját, írja az MTI. Leila de Lima ártatlanságát hangoztatta, és kijelentette: nem hagyja magát megfélemlíteni Duterte elnöktől, akit sorozatgyilkosnak nevezett.

Leila de Lima szenátort, volt igazságügy-minisztert egy nappal azután vették őrizetbe, hogy a bíróság kiadta ellene és más tisztviselők ellen az elfogatóparancsot. Az államügyészek azzal vádolták meg őket, hogy kenőpénzt fogadtak el drogbáróktól.

A politikusnő a szenátus épületébe menekült, de már akkor közölte, hogy csak az éjszakát tölti ott, utána megadja magát a letartóztatására érkező rendőröknek. "Kevésbé éreztem volna magam biztonságban, ha ma éjjel őrizetbe vesznek" - mondta csütörtökön.

A szenátor szerint az ellene felhozott vádakkal Duterte azokat akarja elhallgattatni, akik bírálják az elnök által indított, több mint 7000 feltételezett drogkereskedő és kábszerfogyasztó életét követelő drogellenes háborút. Az utóbbi időben világszerte liberalizálódó drogpolitika végét jelezheti Duterte hadjárata, amiről Donald Trump azt mondta, "jó úton halad".

Az Amnesty International kritikát fogalmazott meg a Duterte drogpolitikájával szemben, szerintük ilyen sok ember halálához vezető intézkedéseket hívhatunk emberiség elleni bűntettnek. Az intézkedésekben folyamatosan részt vesz a katonaság is, az AI szerint a rendőrség gyakorlatilag folyamatosan két lábbal tiporja az emberi jogokat az országban:

  • fegyvertelen embereket, köztük gyerekeket lőnek agyon,
  • bizonyítékokat hamisítanak,
  • meglopják azokat, akiket megölnek
  • és bérgyilkosokat fizetnek azért, hogy  drogfüggőket öljenek.

De Lima őrizetbe helyezésének célja egyértelműen az, hogy eggyel kevesebb politikai ellenponttal kelljen számolni a fülöp-szigeteki elnöknek. "Ha azt hiszik, hogy elhallgattathatnak, hogy nem fogok tovább harcolni az ügyemért, főként a mindennapos gyilkosságok és a Duterte-rezsim más megfélemlítő eszközei ellen, megtiszteltetés lesz börtönben ülni azért, amiért harcolok" - mondta De Lima, amikor őrizetbe vették a szenátus épületében. A nőt a rendőrségre szállították, ahol rabosították, majd fogdába zárták.

Leni Robredo alelnök és több más szövetségese támogatásáról biztosították a szenátort, akit szerintük az elnök bírálata miatt üldöznek. Socrates Villegas érsek, a többségében katolikus ország püspöki konferenciájának feje igazságos eljárást követelt a szenátor és a többi vádlott számára.