Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Etnikai mészárlás zajlik Mianmarban

2017.02.28. 13:15

Három hónap alatt legalább 160 ember halt meg Mianmar északi részén, a rendőrség és etnikai kisebbségek összecsapásaiban. Az ország északi San tartományában rendszeresek az összetűzések a felfegyverzett etnikai kisebbségek és a rendfenntartó erők közt. A harcok novemberi kitörése óta több mint 20 ezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja lakhelyét. 

A hadsereg tájékoztatása szerint negyed év alatt 74 katona, 15 rendőr, 13 kormánypárti milicista vesztette életét. A tömegsírok alapján felkelők százait ölték meg a fegyveres erők.

Az összesítés a kormány tűzszüneti tárgyalási előkészületeinek keretében készült, írja az AFP-re hivatkozva a Zeenews. A felkelők kijelentették, hogy semmilyen kormány támogatta tűzszünetet nem fogadnak el.

Mianmarban nem ez az egyetlen aktuális etnikai konfliktus. Délen a kormány a rohingyákkal van feszült viszonyban: az 1,3 milliós muszlim vallású nép képviselői hontalanok, mivel még állampolgárságot sem kapnak a mianmari kormánytól. A tömegesen menekülő rohingyák tavaly azokról a hajókról lettek ismertek, amelyeket egyik állam sem akart beengedni, így a menekültek válságos állapotban hányódtak a tengeren.