Jusztina
10 °C
27 °C

Tízezrével menekülnek el a civilek Aleppóból

2017.03.04. 12:57

Több mint harmincezer civil menekült el az utóbbi egy hétben Aleppó tartomány keleti részéből a szíriai hadsereg és a vele szövetséges orosz légierő bombázásai elől - közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű aktivistahálózatra hivatkozva az MTI.

Az elmenekültek többsége nő és gyermek. A civilek többsége Manbídzs városa felé tart, amely most az Egyesült Államokkal szövetséges, arab és kurd csoportok alkotta lázadószervezet ellenőrzése alatt áll. A szíriai hadsereg az elmúlt héten több falut is visszafoglalt az Iszlám Államtól Kelet-Aleppóban, január eleje óta pedig már mintegy kilencvenet.

A Cselekvés az Éhínség Ellen nevű szíriai civil szervezet éppen pénteken közölte, hogy a háború miatt már több mint 11 millió szíriai volt kénytelen elhagyni lakhelyét, ebből 4,8 millió Libanonban, Jordániában vagy Törökországban kapott menedéket, 6,3 millió viszont hazájában maradt.

Két napja a szír kormányerők orosz segítséggel újra visszafoglalták Palmürát az Iszlám Államtól. Az ókori romjairól ismert városban a dzsihadisták műemlékeket semmisítettek meg, és kivégzéseket tartottak az amfiteátrumban.