Orbán nem tudta betartani ígéretét

2017-03-09T133302Z 406337392 LR1ED3911MQWD RTRMADP 3 EU-SUMMIT
2017.03.10. 14:11 Módosítva: 2017.03.10. 16:53

Az Európai Tanács ülése után Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott.

Három fő témáról számolt be a magyar kormányfő:

  • az EU elnökének megválasztásáról
  • a magyar migrációs szabályozás ismertetéséről
  • az EU jövőjéről

„Donald Tuskot választottuk meg az Európai Tanács elnökének. Ez az EU működőképességéről szólt, nem egy-egy tagállamról. A magyar kormánypártok az Európai Néppárthoz tartoznak, onnan csak egy jelölt volt. Így nem tudtam tartani a Kaczyńskinek adott ígéretemet, erről a brüsszeli csúcs előtt tájékoztattam a lengyel miniszterelnököt” – mondta Orbán, aki szerint „nem befolyásolja a lengyel-magyar szövetséget.” „A Lengyelország elleni támadásoknál Varsó továbbra is számíthat Magyarország szolidaritására”, és a magyar kormány Kaczyński iránti baráti érzelmeire.

„A helyzet azonban feszült volt, a következő időszakban higgadtságra lesz szükség. Ésszerű kompromisszumot viszont nehéz személyi kérdésben hoznunk. Bele kell törődni, még ha Lengyelország számára a döntés nem fogadható el.”

A tagállamok nem emeltek kifogást, amikor Orbán ismertette az új magyar szabályozást a migrációval kapcsolatosan. „Senki sem mozoghat szabadon, nem léphet be Magyarország területére olyan személy, akinek személyazonosságát, szándékait nem tisztáztuk és nem döntöttük el, hogy Magyarországon keresztül beléphet-e az EU-ban vagy nem. Mindenki őrizetben van, de ez nem fogság – innen ugyanis lehet távozni, kifelé az EU-ból, tehát Szerbia felé: nem zárunk be senkit sehova” – mondta Orbán, a repülőtéri tranzitzónához hasonlítva a határ menti tranzitzónákat.

„Definiálnunk kell, hol van Európa helye a brexit után – milyen biztonságpolitikai, gazdaság és külpolitikai konzekvenciái vannak. Európa minden nehézségek ellenére továbbra is a világ legjobb helye. Az európai kultúra, civilizáció, gazdaság a II. világháború után példátlan eredményeket ért el – ezt ne hallgassuk el” – mondta.

De a tagállamokkal szemben nem indulhat lopakodó jogkörelvonás Brüsszel részéről. "Nem akarjuk lerombolni azt, amit eddig elértünk" – mondta, ellenezve a többsebességes EU tervét.

Aki kirándulni akar, kiránduljon

„Nem akarunk egy rossz családra hasonlítani, ahol vagy mindenki kirándulni megy vagy mindenki otthon marad. Ne kényszerítsünk egymásra olyat, amit a másik nem akar, még ha az együttélés bizonyos szabályait be kell tartani.” Ugyanakkor Orbán szerint a kétsebességes Európa elfogadhatatlan – ennek egyértelművé tételére külön Benelux-V4-ek csúcstalálkozó is lesz, miután Orbán szerint a Benelux-államok a kétsebességes Európa képét vetették előre.

A kormányfő szerint nagy vita elsősorban a migrációs hullámmal kapcsolatban volt: „Nem célunk rendezett körülmények között behozni a migránsokat. A cél, hogy ellenálljunk a migrációs nyomásnak” – mondta Orbán nem csak Magyarországra, hanem az EU több tagjára utalva.

Orbán szerint sem osztrák, sem német érdek a migránsok ellenőrizetlen átengedése. A helyzet nem rendezhető másképp, csak úgy, hogy az EU területére történő belépés csak bebocsátási jogosultság alapján történhet.

„Magyarország nem tesz mást, mint az EU területén kívül választjuk el a valóban menekülteket azoktól, akik gazdasági okokból indultak útnak, ez egyebe esik a korábbi EU-s döntésekkel, így ez az EU jogkeretein belül marad, ezt kell megvitatnunk az Európai Bizottság igen tisztelt képviselőivel.”

Senkit sem bántottak a magyar rendőrök

„Szerbiában találtak olyanokat, akiken külsérelmi nyomok voltak, és akik mondtak valamit” – mondta Orbán, megvédve rendőröket és határőröket, sajtótámadásnak nevezve a híreket, amelyek célja a katonák, rendőrök elbizonytalanítása.

Soros hozná be a migránsokat

„Kidőlt a liszt a Soros György-féle szervezetek kapcsán, mert jogsértésre buzdítanak, ami nem fogadható el.” A hatályos magyar törvénnyel szemben működő szervezeteket támogat Soros György, aki azért dolgozik, hogy bejuttassa az embereket az EU területére, hárommillió ember viszont népszavazáson mondta, nem akarja ezt, ezért van a vita – mondta a Hír TV kérdésére a kormányfő, szervezeteket és törvénysértéseket nem említve.

A kérdésnek arra a részére nem reagált, hogy Soros György emberének tartja-e magát, mint volt Soros-ösztöndíjast. Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető korábban azt mondta, a köztársasági elnöki posztra jelölt Majtényi László Soros György embere.

Kinek az embere Mészáros Lőrinc?

Elhárította a kormányfő az Index kérdését, amely az Orbán rokonainak tulajdonában álló Cider Alma Kft.-ről szólt. A cég hárommilliárd forintos tartozását Mészáros Lőrinc érdekeltsége fizette ki. Hogy ezután is alaptalan-e Mészárost Orbán emberének tartani, a kormányfő azt mondta:

„Ez nem volt az Európai Tanács megvitatandó kérdései között, de elmondom, hogy a kormány és jómagam nem foglalkozunk magántermészetű gazdasági ügyekkel.

Ezt mondja meg a tulajdonosának is. 

– ilyenfajta hozzáfűzés eddig a Simicska Lajos tulajdonában álló médiumoknak szólt.

Végül hozzátette: „A kérdéssel forduljon az érintettekhez.”

Lényegében ugyanezt mondta Matolcsy György állítása kapcsán is. Az MNB elnöke szerint nagy NATO-szövetséges akarta a kormányt megbuktatni a jegybankon keresztül, bankpánikor keltve.

„A jegybank és magyar kormány egymástól elválasztva működnek” – reagált, bár ez az elválasztás az MNB fiskális politikájára, nem pedig az MNB elnökének állambiztonságos nyilatkozataira vonatkozik. Orbán szerint tény, hogy folyamatosan érik Magyarországot befolyásolási kísérletek az EU-ból és azon kívülről is, és ez a jövőben is így lesz. 

Orbán újságírói kérdésre elismerte: politikai magánvéleményt mondott, amikor kijelentette Soros kapcsán, hogy az üzletember „hatályos magyar törvénnyel szemben tevékenykedő szervezeteket” támogat. „Aggályos, ha egy kormányfő bizonyítás nélkül bárkit jogsértéssel megvádol” – mondta a Klubrádió tudósítója, amire a kormányfő helyett Havasi Bertalan reagált: „Ez meg az ön véleménye” – zárta le Orbán helyett a sajtótájékoztatót.