Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

New York Times: Meddig tűri az EU Orbán akcióit?

2017.03.13. 21:11

Szerkesztőségi cikkben teszi fel a költői kérdést a New York Times azzal kapcsolatban, hogy vajon az Európai Unió mikor lép valamit arra, hogy Orbán Viktor és Magyarország nyíltan sárba tiporja az EU alapértékeit.

A cikkben kiemelik: a menekültek kezelése új mélypontra került Magyarországon az után a parlamenti döntés után, hogy a jövőben minden menedékkérőt őrzött, drótkerítéssel körbevett táborokba zárnak, beleértve a gyerekeket is. Ez szembemegy minden nemzetközi és európai törvénnyel, az unió azonban nemhogy felszólalna Orbán miatt, de még zöld lámpát is adott Paks 2 megépítéséhez, amelynek köszönhetően Magyarország évtizedekre Oroszország adósává teszi magát.

A NYT megjegyzi: Orbán trumpista politikát alkalmazva trójai falóként hivatkozott a menekültekre, és felidézik, hogy szépelgő handabandának nevezte az alapvető emberi jogokat. Mindezt úgy, hogy csak 2015-ben 5,6 milliárd eurót kaptunk az uniótól. Kitérnek arra is, hogy emberjogi szervezetek szerint a határnál folyamatosan verik a menekülteket, ami a határvédőknél már brutális rituálévá nőtte ki magát.

Ahogy a cikkben írják: miközben az EU túlságosan el van foglalva Nagy-Britannia kiszállásával és a nacionalizmus megerősödésével Közép- és Kelet-Európában, lassan el kellene jutnia addig a pontig, hogy meddig érdemes még tolerálnia, hogy Magyarország a földbe tapossa az unió alapértékeit.