Laura, Alida
15 °C
32 °C

Egyre durvább az éhezés Venezuelában

2017.03.15. 08:48

Humanitárius válsághelyzetet hirdetett az élelmezés terén az ellenzéki többségű venezuelai parlament helyi idő szerint kedden, és ezt az ENSZ-szel és az Amerikai Államok Szervezetével (OAS) is tudatta – írja az MTI.

A törvényhozás azonnali válaszlépésre kérte az állami szerveket, hogy hatékonyan felvehessék a harcot az élelmiszerhiánnyal és az éhezéssel szemben. A venezuelai parlament egy bizottság létrehozásával járul hozzá a küzdelemhez, amelynek célja a nemzetközi források felderítése és bevonása lesz.

A 9,6 millió lakosú Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció teljesen elszállt. A Nemzetközi Valutaalap 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár. A helyzet kilátástalanságát jelzi, hogy már elmenekülni se tudnak az emberek, mert az útlevelek is elfogytak.

A törvényhozás a kormány államközpontú és önkényes kisajátításokon alapuló gazdaságpolitikáját tette felelőssé a kialakult helyzetért, és Rodolfo Marco Torres élelmezési miniszter azonnali leváltását követelte.

2016 áprilisában a venezuelai parlament elfogadott egy bizalmatlansági indítványt a miniszterrel szemben, de a kormánypárti tábor vitatta ennek törvényességét. A venezuelai legfelsőbb bíróság az év elején semmisnek és érvénytelennek nyilvánította az ellenzéki többségű parlament minden döntését. Tavaly januárban a törvényhozás az egészségügyben hirdetett humanitárius válsághelyzetet a gyógyszer- és eszközhiány miatt.