Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Gigantikus gyémántot talált egy afrikai pap

2017.03.17. 18:51

Rámosolygott a szerencse a héten Emmanuel Momohra, az afrikai pap ugyanis 709 karátos nyersgyémántot talált Sierra Leone keleti bányáiban - írja a Telegraph. Elemzők szerint ez a valaha talált 13. legnagyobb gyémánt.

Momoh számos társával együtt csekély jövedelme melletti kiegészítésként mászkál Kono megye bányáiban. Ezen bányák jogait nagy nemzetközi cégek birtokolják, akik ráadásul technológiai előnnyel is rendelkeznek. Az, hogy mégis egy hétköznapi ember bukkant rá az óriási gyémántra sokak számára jelentheti azt, hogy a napról napra elmormolt imák válaszra találtak.

A férfi ráadásul át is adta a hatóságoknak a drágakövet, ami talán azt szimbolizálja, az ország végleg elhatárolta magát a 2002-ben véget ért, gyémántok által fűtött vérengzéstől, ami rengeteg szenvedést okozott az ország lakóinak.

Ernest Bai Koroma, az ország elnöke megköszönte Momohnak, hogy nem csempészte ki a gyémántot az országból és megígérte, a férfi jutalmat kap majd. A gyémántot árverésre bocsátják majd, erről az elnök azt mondta, mentes lesz a korrupciótól. 

Azt egyébként egyelőre nem tudni, mennyiért fog elkelni a gyémánt, ezt ugyanis a minősége határozza meg, ami jelenleg még nem ismert. Talán némi viszonyítási alapként szolgálhat az, hogy a múlt hónapban 18 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el egy 813 karátos gyémánt. A Cullinan néven ismert, valaha talált legnagyobb gyémánt mellett egyébként mindkettő eltörpül, az 3106 karátos volt.