Orosz ügynök gyilkolta meg Voronyenkovot az ukrán kormány szerint

2017.03.25. 11:30

Az ukrán kormány hivatalos közlésében orosz ügynöknek nevezte Voronyenkov, emigráns orosz parlamenti képviselő gyilkosát - írja a Kyiv Post. 

Voronyenkovot Kijevben lőtték le csütörtökön, az ukrán hatóságok mostanra azonosították az elkövetőt a 28 éves Pavlo Parshov személyében. Parshov ukrán állampolgár, de ezen kívül háttere elég homályos. Annyi biztos, hogy a belügyminisztérium adatai szerint 2011 óta körözik csalás és pénzmosás miatt, utolsó tartózkodási helye a Kijevtől 470 kilométerre fekvő Dnipro tartományi főváros volt. A belügy szóvivője pénteken közölte, hogy Parshov az ukrán Nemzeti Gárdába beépített orosz ügynök, bár az nem világos, hogyan szolgálhatott a 2014-ben alapított fegyveres testületben egy évig, miközben ekkor már évek óta körözték. 

A meggyilkolt Voronyenkov 2011 és 2016 között az Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) parlamenti képviselője volt. Idén februárban körözést adtak ki ellene Oroszországban, amit aztán nemzetközi szintre emeltek. Az emigráns képviselő múlt év októberében menekült Ukrajnába, ahol állampolgárságot kapott, és a Janukovics ex-elnök elleni bűnügyi nyomozásban tanúskodott. Szerepe miatt testőrt is kirendeltek mellé, aki szintén megsérült a tűzpárbajban, de felépül. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport