800 ezer euró közpénzt költött magánutakra a szlovák elnök

2017.03.29. 21:38

Több, mint háromszáz privát - az államfői tisztség betöltéséhez nem kapcsolódó - repülőúton vett részt kormányrepülőgéppel Andrej Kiska szlovák államfő az elmúlt több mint két évben, a magánutak közel nyolcszázezer eurójába (mintegy 240 millió forint) kerültek a szlovákiai adófizetőknek a belügyminiszter szerint. Robert Kalinák ezt a pozsonyi parlamentben közölte szerdán.

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok, s köztük Andrej Kiska államfő magán repülőútjairól képviselői kérésre válaszolt a szlovák belügyminiszter a pozsonyi törvényhozásban, ahol az indítványt jegyző honatya a témával kapcsolatban megjelent sajtóközlésekre hivatkozva kért beszámolót a belügyi tárca által üzemeltetett kormánygépek útjairól - írta az MTI.

Robert Kalinák beszámolójából - amelynek tartalmát mindkét szlovák hírügynökség idézte - egyebek mellett kiderült, hogy a szlovák kormányrepülőgépek által a vizsgált időszakban megvalósított 880 út több, mint felét Andrej Kiska vette igénybe, az esetek csaknem háromnegyed részében privát utazások céljára.

A szlovák elnök kormánygéppel végrehajtott repülőútjainak száma csaknem háromszorosa volt a kormányfő útjainak. Robert Fico miniszterelnök mindössze négy alkalommal használta magánútra a kormánygépeket, és ezen utak közel tízezer eurós (mintegy 3 millió forint) költségét ki is fizette - számolt be a szlovák belügyminiszter, aki szerint Andrej Kiska így átlagban havonta csaknem 10 millió forintnak megfelelő összeget utazott el magáncélra állami költségen. 

A beszámoló szerint az elnök magánútjai között több olyan is akadt, amikor

az állami gépet szülővárosából Poprádról Kassára utazva vette igénybe, miközben a két város csak száztíz kilométerre van egymástól.

Kiska szerint ő 24 órán keresztül államfő

A jelenleg Izraelben tartózkodó Andrej Kiska az őt érintő közlésekre a közjogi méltóságok védelméért felelős hivataltól származó állásfoglalással reagált, amely szerint mivel az államfő a nap 24 órájában államfő,  ezért nincs különbség magán és szolgálati útjai között. 

Az elnök - a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett közleményében - továbbá azt állította, hogy a belügyminiszter hazudik, sőt állítólag a miniszter kérte őt, hogy használja a kormánygépet.

Egyre nagyobb a feszültség Fico és Kiska között

A korábban az  Egyesült Államokból hazatért vállalkozóból  elnökké választott Andrej Kiska és Robert Fico kormánya között az államfő három évvel ezelőtti megválasztása óta egyre erősebb a politikai szembenállás. Ez az utóbbi hónapokban még tovább erősödött, főként miután a többnyire csak protokolláris és jelképes jogkörökkel rendelkező államfő kül- és belpolitikai  nyilatkozatai mind gyakoribbá váltak. 

Robert Fico kormányfő többször is kijelentette, hogy a hivatali ideje felén túllévő, tanácsadói miatt gyakran a Soros György által támogatott intézményekkel kapcsolatba hozott államfő számára saját politikai pártot készítenek elő. 

A szlovák belügyminiszter az államfő magánútjaival kapcsolatos beszámolója minden bizonnyal árnyékot vet a korrupciót gyakran ostorozó Kiskára, akinek irodája minden hónapban közleményben teszi közzé, hogy az államfő mely rászoruló családok között osztotta szét elnöki tiszteletdíját.  • Hírek
  • Hírek