Trump tanácsadó lánya és veje továbbra is szakítanak az ingatlanbefektetéseiken

2017.04.01. 13:13

Donald Trump amerikai elnök lánya és veje - akik hivatalos tanácsadói - továbbra is nyereségre tesznek szert ingatlanbefektetéseikből és egyéb üzleteikből, amelyeknek értéke összesen 240 és 740 millió dollár közé becsülhető - derül ki azokból a vagyonnyilatkozatokból, amelyeket a Fehér Ház péntek este hozott nyilvánosságra több tucatnyi kormányzati alkalmazottról, írja az MTI.

Azóta, hogy Trump novemberben megnyerte az elnökválasztást, etikai szakértők nagyítóval vizsgálják hatalmas üzleti birodalmát, és úgy vélik, hogy súlyos az érdekütközés. Számos olyan kérdést tesznek fel, amely arra vonatkozik, hogy nem határolódnak el egyértelműen az elnök - valamint családtagjai - üzleti ügyei és politikai funkciói.

A vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy Ivanka Trump - aki a héten hivatalosan is a szövetségi kormány alkalmazottja lett, de nem kap fizetést, feladatait társadalmi munkában látja el - megtartja 5-25 millió dollár értékű részesedését a Trump International Hotel nevű szállodában, amely csupán néhány háztömbnyire van a Fehér Háztól. Ez 2016 januárja és 2017 márciusa között 1-5 millió dollár hasznot hozott neki.

Megfigyelők szerint aggályos, hogy esetleg különböző érdekkijáró csoportok és külföldi kormányok akarnak majd megszállni a luxusszállóban, elnyerendő a washingtoni adminisztráció barátságát.

A The Washington Post című lap értesülése szerint Trump vejének, a 36 éves Jared Kushnernek mint az egyik főtanácsadónak az a feladata, hogy a céges világból vett példák alapján karcsúsítsa a kormányzatot. Több mint kétszáz olyan üzleti tisztségről mondott le kormányzati funkciója érdekében, amely az ő vagy a családja ingatlanbirodalmához köthető, viszont továbbra is részesedést kap ezeknek a családi holdingoknak a nyereségéből.

A kormányzati vagyonnyilatkozatokból kiderül még, hogy mekkora vagyonnal rendelkezik Gary Cohn, a Goldman Sachs bank volt elnöke, aki most a Nemzeti Gazdasági Tanács vezetője, és nyilvánosságra került Steve Bannonnak, az elnök stratégiai tanácsadójának a pénzügyi helyzete is.

Cohn vagyona 253 és 611 millió dollár közé becsülhető, jövedelme 77 millió dollár is lehetett tavaly.

Bannon legértékesebb vagyontárgya a tanácsadói cége, amelynek értéke 5-25 millió dollár. Bevallása szerint tanácsadás címén 191 ezer dollárt kapott a Donald Trumpot támogató, Breitbart News nevű hírportáltól, amelynek előtte a vezetője volt, és 125 ezer dollárt fizetett neki a Cambridge Analytica nevű adatgyűjtő és elemző, stratégiai kommunikációval foglalkozó cég, amely szintén az elnököt támogatta a kampányban.

A Trump-kormány tagjainak vagyonát illetően az Egyesült Államok történetének egyik leggazdagabb kormánya. A Bloomberg hírügynökség becslése szerint a miniszterek és a magas rangú tisztségviselők összvagyona eléri a 12 milliárd dollárt.