A Kremlnek nagyon imponál, hogy Vučić győzött

2017.04.03. 13:11

Vlagyimir Putyin orosz államfő üdvözlő táviratban gratulált hétfőn Aleksandar Vučić a szerb elnökválasztáson elért "meggyőző" győzelméhez és kifejezte meggyőződését, hogy az eddigi miniszterelnök új tisztségében is támogatni fogja a kétoldalú stratégiai partnerség továbbfejlesztését.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy Moszkva üdvözli az összes olyan szerb politikai erőt, amely kiáll a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztése mellett. Mint mondta, ezt a célt Vučić is támogatja, ezért a Kremlnek "nagyon imponál" az általa elért győzelem.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy "nem Putyin választotta meg Szerbia elnökét, hanem a szerbek választották meg saját elnöküket". Mint mondta, Moszkva részéről éppen ezért "talán nem lenne korrekt" azt találgatni, hogy mi befolyásolta a szerbek választását.

Aleksandar Vučić győzelmével tovább javulhat a vajdasági magyarok helyzete - ezt már Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke mondta. A kormánykoalíció részeként a VMSZ Aleksandar Vučić támogatta a kampány alatt.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke úgy vélekedett, hogy az (elmúlt években szerb miniszterelnökként tevékenykedő) új elnök személye biztosíthatja a zökkenőmentességet a magyar-szerb kapcsolatokban, hiszen az utóbbi néhány évben ez a viszony jelentősen javult, és várhatóan ez folytatódni fog. A jó kapcsolat legnagyobb haszonélvezői szerinte a Szerbiában élő magyarok és a Magyarországon élő szerbek.  • Hírek
  • Csok