Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Orosz fenyegetésről beszélt a szlovák honvédelmi államtitkár

2017.04.03. 06:40

"A NATO egésze többszörösen erősebb Oroszországnál katonailag, politikailag, gazdaságilag, vagy ha a befolyás vagy erő bármilyen dimenzióját nézzük is. Regionális szinten azonban, konkrétan a közép-kelet-európai régióban Oroszország sokkal erősebb katonailag, és ami még fontosabb, hibrid hadműveletet, információs propagandaháborút folytat a közép-európai térséggel szemben, amire nem voltunk felkészülve" - mondta a Bumm.sk-nak adott interjújában Ondrejcsák Róbert, a honvédelmi tárca államtitkára.

Ondrejcsák szerint hosszabb távon az információs hadműveletnek az a célja, hogy "valamilyen módon szélsőséges, antieurópai, antiatlanti erőket is támogatva próbálják megbontani, felbontani azokat a szövetségeket és intézményeket, amelyektől az európai országok biztonsága függ". Az államtitkár szerint Oroszországnak könnyebb külön Szlovákiával, Magyarországgal, Észtországgal vagy Németországgal tárgyalni, mint egy erős egységes Európai Unióval. "Ez egy hosszútávú európai stratégia a részükről, hogy megbontsák az európai egységet" - mondta.

Az orosz támogatásnak szerinte több formája lehet. "Nem csak pénzügyi támogatásra gondolok, ezzel a médiában többen foglalkoztak és persze titkosszolgálati szinten is. A pénzügyin kívül ideológiai támogatásra is gondolni lehet, amit elég konkrétan fel lehet térképezni, ha megvizsgáljuk a közbeszédet." 

Az interjú második részében a menekültügy is szóba került. "Tudunk arról, hogy egyes országoknak érdekében állhat Európa destabilizálása, de ha reálisan vizsgáljuk meg a helyzetet, akkor nyilvánvaló, hogy ezek az emberek azért jönnek el hazájukból, mert háború van és fenyegetettségben élnek. Abszurdnak tartom, hogy valaki emögött összefüggéseket keressen. A számok nem igazolják vissza, hogy az európai biztonság fokozott mértékben romlott volna, csak azért, mert menekültek érkeztek Európába" - mondta az államtitkár.