Félreáll az orosz ügyeket vizsgáló képviselőházi bizottság elnöke

2017.04.07. 00:48

Átmenetileg kiszáll az Oroszországot érintő vizsgálatokból, jelentette be a BBC szerint Devin Nunes, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke, aki ellen eljárást indított az etikai bizottság.

Március közepén Nunes és a hírszerzési bizottság demokrata prominense, Adam Schiff is bejelentette, hogy nem találtak bizonyítékot Donald Trump elnök korábbi állításaira, miszerint lehallgatták az ő és kampánycsapata telefonjait. A republikánus politikus viszont később egy sajtótájékoztatón azzal állt elő, hogy vannak arról információi, hogy Trumpot is lehallgatták a titkosszolgálatok, miközben külföldi tisztviselőket figyeltek meg.

Nunes nem fedte fel a forrásait, de kiderült, hogy egy nappal a bejelentés előtt a Fehér Házban járt, erről pedig úgy tűnt, hogy még saját munkatársai sem tudtak. Ezután magyarázkodnia kellett, hogy nem fehér házi tisztviselőktől szerezte az értesüléseit.

A bizottság demokrata tagjai azt is nehezményezték, hogy előbb fordult a nyilvánossághoz, mint hogy velük megosztotta volna az információkat. Többen azt mondták, a vezetésével nem folytatódhat objektíven a tavalyi elnökválasztás orosz befolyásolására és Trump esetleges orosz kapcsolataira is kiterjedő vizsgálat. Nunes azonban nem mondott le.

Most azzal a váddal nyújtottak be panaszt ellen, hogy titkosított információkat hozott nyilvánosságra, és ezekről nem tájékoztatta a bizottság tagjait. Nunes megalapozatlannak nevezte a vádakat, szerint baloldali aktivista csoportok támadják, de egyelőre félreállt.

Paul Ryan házelnök közleményben biztosította bizalmáról Nunest.