Endre, Elek
14 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Trump vacsora után mesélt a támadásról a kínai elnöknek

2017.04.07. 20:29

Lassan kerülnek ki a részletek az amerikai és kínai elnökök találkozásáról. Hszi Csin-ping Floridában látogatta meg Donald Trumpot, és Sean Spicer, a Fehér Ház sajtósa elmondta, hogy szóba került a szíriai rakétatámadás. Méghozzá akkor, amikor már befejezték a vacsorát, Trump pedig a szállására kísérte a kínai elnököt.

Trump ekkor még nem tudta a támadás eredményét, csak azt, hogy lezajlottak. Erről később tájékoztatták.

Spicer elmondása szerint a rakéták helyi idő szerint este 20:30-kor csapódtak be, de nem tudta megmondani ennél pontosabban, hogy mikor cserélt információt a két elnök. Spicer hozzátette, hogy a támadás előtt 10 perccel minden kongresszusi vezetőt értesítettek az eseményről.

A Reuters szerint Trump annyit mondott a Hszivel közös beszélgetésekről, 

Úgy gondolom igazán nagy előrelépés volt. És további előrelépések lesznek. Úgy hiszem, hogy a viszonyom Hszi elnök úr és közöttem kiváló. Azt is hiszem, hogy sok, potenciálisan rossz probléma fog megoldódni.

A Reuters szerint főleg kereskedelmi problémákról és Észak-Korea atomfegyver-programjáról beszélgettek.

Korábban Trump többször keményen fogalmazott már, ezért is kérdés volt, hogy milyen hangulatú lesz a találkozó. Hszi kétnapos amerikai látogatása előtt számos fontos téma volt, ami szóba kerülhetett a két vezető között:

  • Észak-Korea ügyében Kínát megpróbálta választás elé állítani, hogy vagy segít nekik, vagy sem. Trump legfontosabb találkozója előtt kihangsúlyozta, hogy egyedül is kész lépni Észak-Koreával szemben, és akár a katonai fellépést sem zárta ki.
  • A piacok viszont leginkább azt akarták látni, hogy mit tervez Trump kereskedelmi téren, miután a kampányban voltak elég belemenős kijelentései. A találkozó előtt azt írta ki Twitterre, hogy „ez egy nehéz találkozó lesz Kínával" a masszív kereskedelmi hiány és az Ázsiába települt amerikai cégek miatt.
  • A Dél-kínai-tengeren emelt mesterséges kínai szigetek is szóba kerülhettek.

Trump általában viszont arról beszélt, hogy nagyon tiszteli Hszit és Kínát, és nem lenne meglepve, ha valami olyan drámai megállapodást is kötnének, ami mindkét országnak kedvezne.

Arra előzetesen is számítani lehetett, hogy a kínaiak majd viszonylag korlátozott számú nyilvános megjelenésre törekednek, ahogy végül az történt is. A két vezető sokkal inkább zárt ajtók mögött egyeztetett.