Orosz hadihajót vezényeltek Szíria partjaihoz

2017.04.08. 15:46 Módosítva: 2017.04.08. 15:58

Törökországból Szíria partjai felé indult az orosz Grigorovics admirális nevű hadihajó. A hajó közös hadgyakorlaton vett részt a török haditengerészettel, pénteken azonban a Boszporuszon elindult a szíriai Tartúsz kikötője felé. 

Фрегат  Адмирал Григорович .png
Fotó: Wikipedia

A cirkálórakéták kilövésére is alkalmas és modern védelmi rendszerrel felszerelt fregattot az orosz haditengerészet vezényelte át. Ha a hajó eléri célállomását, épp az Aszad-rezsim szárazföldi állásai és a szíriai hadsereg légi támaszpontjaira Tomahawk-rakétákat kilövő két amerikai hadihajó, a USS Porter és a USS Ross között fog állomásozni.   

"A politika és egyáltalán az, ami most az Egyesült Államokban történik, ismételten aláhúzza azt a vigasztalan tényt, hogy ez ma a legkiszámíthatatlanabb ország" - mondta  Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az állami televízióban. 

Zaharova szerint  a legnagyobb probléma, hogy Washingtonnak nincs stratégiája  a Közel-Kelet, konkrétan Szíria vonatkozásában, és általában hiányzik a külpolitikai koncepció az új adminisztrációnál. Fizikailag nem voltak képesek ezt kialakítani, minthogy az elit többi része fél éve harcol velük, és nem engedi kibontakozni Trump csapatát, vélte a szóvivő.

Bár megértést kell tanúsítani az amerikai belpolitikai helyzet iránt, de nem engedhetők meg olyan akciók, mint a szíriai Homsz tartományban lévő légi támaszpont elleni rakétatámadás.

Csütörtökön az amerikai hadsereg Donald Trump elnök parancsára 59 Tomahawk robotrepülőgépet lőtt ki a szíriai Sarját légi támaszpontra. A hadsereg ezzel torolta meg a szíriai hadseregnek az ellenzék ellen végrehajtott korábbi, állítólagos vegyifegyver-támadását.  • Tippek
  • Személyi kölcsön