Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Putyin szerint rosszabb Amerikával a kapcsolat, mint Trump előtt

2017.04.12. 13:19

Jelenleg az orosz és az amerikai külügyminiszter moszkvai találkozója a legfontosabb világpolitikai esemény. Putyin, orosz elnök pedig még hezitál, és még nem adott egyértelmű választ arra, hogy Lavrov után ő is fogadja-e majd Rex Tillerson külügyminisztert. Ez, ahogy az MTI felhívta rá a figyelmet, még nem fordult elő a történelemben.

Pedig lenne mondanivalója, ez kiderült a Mir tévécsatorna által szerdán közzétett interjújából.

Az interjú előtt már tudni lehetett, hogy milyen véleménnyel bír a múlt heti amerikai szíriai bombázásról, de az interjúban ennél továbbment. Szerinte Donald Trump hivatalba lépése óta romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok az előző washingtoni vezetés időszakához képest.

Ami azért is érdekes fejlemény, hiszen sokan Trump megválasztásának egyik lehetséges okaként az orosz propaganda befolyásolási kísérleteit emlegették, és szinte minden héten kiesik egy Trump-jelölt az orosz lobbistáknak fenntartott szekrényből.

"Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott" - mondta Putyin.

Lavrov a zárt ajtók mögötti megbeszélés után, a találkozó első, tévékamerák által rögzített perceiben annak fontosságát hangoztatta, hogy nem szabad megengedni a Szíria elleni, jogsértő módon végrehajtott amerikai légicsapások megismétlődését. Őszinte tárgyalásokra számít vendégével egy széles körű terrorellenes koalíció kialakításáról.

Lavrov és Rex Tillerson
Lavrov és Rex Tillerson
Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Tillerson szintén reményének adott hangot, hogy nyílt és őszinte eszmecserét fognak folytatni, amely pozitív irányban mozdítja elő a kétoldalú viszonyt. 

Putyin az interjúban arról is beszélt, hogy "kontingensünk éppen azért harcol más területen, nem Oroszországén a nemzetközi terroristákkal, hogy ide senki se térhessen vissza. Vagy ha ez néha megesik, az ismételten azt bizonyítja, hogy helyesen döntöttünk, És mindent meg kell tennünk azért, hogy a visszatérést minimálisra csökkentsük" - mondta.

Hozzátette: az orosz alkotmány ugyan nem teszi lehetővé, hogy valakit megfosszanak állampolgárságától, de a szerzett állampolgárság esetében Moszkva megvizsgálhatja az azt odaítélő határozat visszavonatásának törvényes lehetőségét.