Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Erősen kételkedni kezdtek a dortmundi robbantás iszlamista hátterében

2017.04.14. 22:13

Erősen kétséges a Borussia Dortmund német focicsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylet ügyében nyomozó hatóságok szerint, hogy a támadás hátterében szélsőséges iszlamizmus áll a Süddeutsche Zeitung, a Norddeutscher Rundfunk és a Westdeutscher Rundfunk közös tényfeltáró munkacsoportja szerint - jelentette az MTI. 

A merénylet helyszínén talált három, azonos szövegű levél iszlamológus - a muzulmán vallással és kultúrával foglalkozó - szakértők bevonásával végzett elemzése szerint komoly kétségek fűződnek ahhoz, hogy a szöveg radikális iszlamistáktól származik.

2017-04-11T184518Z 134937918 MT1ACI14777042 RTRMADP 3 SOCCER-CHA
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A levél ugyan az "Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében" felkiáltással kezdődik, de a szakértők szerint ez valószínűleg csak a félrevezetést szolgálja. Kétségeiket a többi között azzal magyarázzák, hogy a szóhasználat szokatlan, és hiányoznak a levélből az Iszlám Állam jelképei. Arra is hivatkoznak, hogy még soha nem történt olyan iszlamista terrortámadás, aminek helyszínén beismerő levelet hagytak hátra a merénylők.

A levél vége is gyanús; a szöveg fenyegetéssel és két követeléssel zárul, az áll benne, hogy az Iszlám Állam "halállistájára" kerültek német sportolók és más hírességek, és egészen addig veszélyben lesznek, amíg a német légierő nem vonja ki Tornado típusú felderítő gépeit az ISIS elleni nemzetközi koalícióból és nem zárják be a németországi Ramsteinben működő amerikai légi támaszpontot. Ez egyáltalán nem tipikus, ugyanis "az Iszlám Állam nem tárgyal" - idézték Burkhard Freiert, az Észak-Rajna-Vesztfáliai tartományi alkotmányvédelmi hivatal vezetőjét.

A tényfeltáró munkacsoport értesülése szerint forró nyom nincs az ügyben, és a hatóságok minden lehetséges irányban nyomoznak. Így a szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali indíttatású terrorizmus lehetőségét sem zárják ki.

Ez utóbbival kapcsolatban a Focus Online hírportál azt jelentette, hogy egy nyom Szászország tartományba vezet, a hatóságok azt vizsgálják, hogy lehet-e esetleg köze a támadáshoz szélsőjobboldali köröknek vagy a Lipcse térségében szerveződött militáns futballhuligán szubkultúrának.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet a csapat dortmundi szállásának közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre.