Jogukban áll tüntetni - így kommentálta a miniszter a demonstrációt

2017.04.19. 23:53

Boldogsággal tölti el Marek Maďarič szlovák kulturális minisztert a tény, hogy olyan országban élhet, ahol az emberek szabadon tüntethetnek és követelhetik politikusok lemondását. Ezt a szerdai kormányülésen mondta el az Újszó beszámolója szerint. A szlovák kormány tagjai a keddi tüntetésekre kellett reagálniuk, amikor legalább 5000 ember gyűlt össze Pozsonyban, hogy a korrupció ellen tüntessen.

A kulturális miniszter azt is hozzátette, hogy az országban egy másik jog is érvényes, mégpedig, hogy a politikusuk távozásáról, demokratikus, szabad választásokon lehet dönteni.

Szlovákiában a kedd esti tüntetés az egyik legnagyobb volt azóta, hogy Fico 2012-ben hatalomra jutott. A demonstrációt két 18 éves diák szervezte, akikről a foreignpolicy.comon jelent meg egy cikk. Ebben az olvasható, hogy a romániai korrupció ellenes tüntetések jelentették számukra az inspirációt.

A demonstráció első számú célpontja  Robert Kalinák szlovák belügyminiszter volt, aki ellen korábban nyomozás indult, amiért 2012-ben áron alul vásárolt részvényeket egy ingatlanvállalkozó nevében, ezt azonban idén márciusban leállították.

A fiatal tüntetők kedden olyan szavakat skandáltak, hogy Lapátra Ficót! és Nem vagyunk birkák!. Az ujszo tudósítása szerint középiskolások és egyetemisták szólaltak fel és arról a szomorú helyzetről beszéltek, hogy Szlovákiában mindenütt jelen van a korrupció és anélkül semmit sem lehet elintézni az országban.

Azt is hangsúlyozták, hogy a tüntetést diákok szervezték és nem egyeztettek semmilyen politikai párttal vagy politikussal sem egyeztettek vagy működtek együtt.

A tiltakozást Andrej Kiska szlovák államfő is támogatta. Úgy fogalmazott, hogy ha az emberek csendben maradnak, akkor semmi sem változik meg, úgyhogy arra bíztat mindenkit, hogy szólaljon fel, ha valami helytelent lát. 

Robert Fico közleményben úgy reagált, hogy a kormány nagyon komolyan veszi a korrupció elleni harcot és a jövőben is így fog tenni. A Foreign Policy cikke szerint a novemberi választásokig folytatódhatnak a tüntetések.