Afrikában hasba lőtték az Álom Afrikában íróját

2017.04.23. 15:41 Módosítva: 2017.04.23. 15:41

Haslövés érte vasárnap kenyai birtokán az Álom Afrikában szerzőjét, Kuki Gallmannt, természetvédelmi aktivistát, írja az MTI. Egyelőre nem lehet tudni, hogy kik tüzeltek a 73 éves Gallmannra, de a hatóságok szerint valószínűleg a földjére betörő marhapásztorok lehettek. Gallmann éppen ellenőrző körúton járt a birtokán, amikor rálőttek a kocsijára, amelyben a sofőrjével utazott. A támadás után a a nőt a sofőr a laikipiai repülőtérre, ahonnan mentőhelikopterrel szállították egy nairobi kórházba.

Az olasz származású, Afrikában élő Gallmann tulajdonában van a kenyai Laikipia Természetvédelmi Terület. Egy luxusszafari üdülőt is üzemeltet, amelyet márciusban gyújtottak fel, feltehetően szintén a helyi földbirtokosokkal konfliktusba került feldühödött marhatartók. Az üdülőhelyen a gyújtogatás idején nem voltak vendégek. A marhapásztorok a szárazság sújtotta területen nehezen tudják legeltetni az állataikat, ezért kerültek konfliktusba a friss legelők földbirtokosaival. A régióban a földek nagy része fehérek tulajdonában van. A becslések szerint több tízezer marhát hajtottak a kistulajdonosok a nagybirtokosok földjeire, a konfliktusoknak legalább tucatnyi halálos áldozata volt már.

A rendőrség szerint a merénylet kapcsolatban állhat azzal a rendőrségi akcióval, amelyben a természetvédelmi területen száz szarvasmarhát öltek le. A marhatartók azzal vádolták a hatóságot, hogy marháik lelövésével akarják kiűzni őket a birtokról. A rendőrök viszont arról számoltak be, hogy a marhák a pásztorokkal való összecsapás során pusztultak el, mert a marhatartók pajzsként használták az állatokat.

Gallmann 1972-ben költözött Olaszországból Kenyába, felvette az állampolgárságot is. Álom Afrikáról című 1991-ben megjelent memoárregénye világszerte bestseller lett, 2000-ben Kim Basingerrel forgattak belőle filmet. Az írónő 360 négyzetkilométernyi földterülettel rendelkezik Laikipiában, a természetvédelmi területen ritka vadak, madarak és fák élnek. Szervezete közösségi, oktatási, művészeti és sportprojekteket is működtet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport