2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Koncentrációs táborokba szerveznének kirándulásokat a muszlim menekülteknek

2017.04.23. 10:26 Módosítva: 2017.04.23. 13:43

Az antiszemitizmus leküzdésére koncentrációs táborokba szervezne tanulmányutakat a németországi muszlim menekülteknek a Németországi Zsidók Központi Tanácsa. Josef Schuster, a Tanács elnöke a Welt am Sonntagnak azt mondta: az integrációs képzések központi témájává kell tenni az antiszemitizmus elleni küzdelmet. A rövid tanfolyamoknak azonban szerinte nem sok hatása van. Schuster szerint sokkal többet érne, ha rövid látogatásokat szerveznének a muszlim menekülteknek az egykori koncentrációs táborok helyén álló emlékhelyekre és múzeumokba.  

Schuster azt is elmondta: véleménye szerint a német kormánynak korlátoznia kell a bevándorlók számát. Bár Németország nagyon sokat tesz a menekültek integrációjáért, de "aki azt gondolja, hogy az integráció két éven belül sikeres lesz, az téved". Ez a kilencvenes évek elején az egykori Szovjetunióból befogadott zsidó bevándorlók esetében sem sikerült igazán. A teljes integrációhoz egy vagy akár két generációnyi idő kell, mondta Josef Schuster.  

Johanna Wanka, kereszténydemokrata (CDU) oktatási miniszter közben úgy nyilatkozott: a sikeres integráció érdekében korlátozni kellene az iskolai osztályokban a bevándorlók arányát. A miniszter a Focusnak azt mondta: oktatási és integrációs célok miatt célszerű lenne kiegyensúlyozni a született németek és a migrációs hátterű gyerekek arányát az iskolákban. A politikus szerint ugyanis nem jó, ha a menekültek aránya olyan magas egy iskolában, hogy a gyerekek egymás között saját anyanyelvükön beszélnek.  

A német iparszövetség elnöke szerint a nyelv és szaktudás hiánya miatt nagyon nehezen halad a bevándorlók munkaerő-piaci integrációja. Dieter Kempf, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie) német iparszövetség elnöke a vasárnapi német lapokban megjelent interjújában elmondta, hogy "a német gazdaság alapjában véve kész lenne az alkalmazásukra, a gyakorlatban ez azonban sokkal nehezebb ügy, mint azt sokan gondolnák". Az alkalmazáshoz szükséges nyelvismeret megszerzése ugyanis egyrészt nem hónapok, hanem évek kérdése, másrészt a felvételhez szükséges szakismeretekre is csak ezután lehet felkészíteni a bevándorlókat. Dieter Kempf azt mondta: "képzettsége alapján a bevándorlók többsége nem alkalmas a szakmunkáshiány enyhítésére".