Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Úgy szeretik a csehek a magyarokat, mint a zsidókat

2017.04.25. 20:41

Leginkább a szlovákokat és a lengyeleket, legkevésbé az arabokat és a romákat kedvelik a csehek - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amely azt kutatta, milyen a többségi cseh lakosság viszonya az országban élő más nemzetiségű kisebbségi lakossági csoportokhoz. A CVVM közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés adatait kedden hozták nyilvánosságra és az MTI számolt be az eredményekről.

A márciusban készített felmérésben a válaszadók egytől ötig terjedő skálán nyilváníthattak véleményt az egyes nemzetiségekről. Az egyes volt a legjobb, az ötös pedig a legrosszabb osztályzat.

  • A szlovákok a csehek 80 százalékának rokonszenvesek, három százaléknak ellenszenvesek, míg 17 százalék a közömbös minősítést (3) választotta.
  • A második helyen a lengyelek végeztek, akik a csehek 48 százalékának szimpatikusak, 15 százaléknak ellenszenvesek, 35 százaléknak közömbösek, míg két százalék nem nyilvánított véleményt. A szlovákok kedveltségi indexe 1,91, a lengyeleké pedig 2,59.
  • A harmadik helyen a görögök (2,74), a negyediken-ötödiken közösen a magyar és a zsidó kisebbség végzett egyaránt 2,86-os osztályzattal.
  • A magyar kisebbség a csehek 29 százalékának, a zsidó közösség 28 százaléknak rokonszenves. A magyarok kedveltségi indexe tavaly még 2,93 volt, idén már 2,86.
  • Az utolsó három helyen a korábbi évekhez hasonlóan az albánok (3,80), a romák (4,15) és az arabok végeztek (4,19). Az albánokat a csehek 6, a romákat és az arabokat 4-4 százaléka kedveli. Az ellenszenves osztályzat az albánoknál 54, a romáknál 73, az araboknál pedig 74 százalék.