Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Úton az amerikai rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába

2017.04.25. 23:47

Az amerikai hadsereg elkezdte Dél-Koreába szállítani a THAAD rakétavédelmi rendszert, ami eléggé felkavarhatja az amúgy sem igazán álló vizet Kelet-Ázsiában. A THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) egy kifejezetten ballisztikus rakéták ellen kifejlesztett rendszer, amely a gyakorlatban teherautókról kilőhető óriási rakétákból áll, amelyek az atmoszférába visszatérő rakéták kilövésére terveztek. 

Arról már korábban megállapodott a dél-koreai és az amerikai kormány, hogy ha Észak-Korea folytatja a rakétakísérleteit, akkor felállítják a rendszert. Emiatt viszont a kínai kormány nagyon hevesen tiltakozott, mondván, hogy ezzel felborulna a térség biztonsági egyensúlya, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az amerikai rakéták csökkentenék a Kína jelentette katonai fenyegetést. Most viszont a Reuters szerint már nem csak tárgyalnak a rakétavédelmi rendszerről, de az már úton is van Dél-Korea felé. 

Észak-Korea és az Egyesült Államok között egyre inkább feszül a viszony. Mindkét oldalról jött már sok szóbeli fenyegetés az elmúlt időben, nemrég pedig arról lehetett olvasni, hogy az Egyesült Államok amolyan erődemonstrációként Phenjan tesztrakétáit akarja kilövöldözni az égből. Ehhez viszont nem THAAD rendszert használnák, hanem az amerikai rombolóhajókra telepített, általánosabb felhasználásra tervezett Aegid rakétákat.