Maszkos, erőszakos tüntetők törtek be a macedón parlamentbe

2017-04-27T183634Z 1659124882 UP1ED4R1FOXAT RTRMADP 3 MACEDONIA-
2017.04.27. 20:25 Módosítva: 2017.04.28. 09:33

A Reuters jelentése szerint maszkos tüntetők hatoltak be csütörtök este a macedón parlamentbe, de rengeteg rendőr is volt az épületben. 

A jobboldalt támogató tüntetők azért törtek be a törvényhozás épületébe, mert a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna – írta az MTI. Macedóniában decemberben tartottak parlamenti választást, ám azóta sem alakult meg a kormány.

A Facebookon terjed egy olyan kép is, amin egy súlyosan bántalmazott férfi látható, ő Zijadin Seal, ellenzéki politikus. Arról is érkeztek hírek, hogy újságírókat is megvertek, egy helyszínen tartózkodó tudósító szerint a rendőrök nem különösebben akarták megakadályozni az erőszakot. Látványos késéssel jöttek az ülésterembe, nem léptek fel érdemben a kormányzati pozícióit a decemberi választásokkor elveszítő jobboldali VMRO-DPMNE híveivel szemben – sőt, helyi forrásunk szerint a rendőrség egyenesen csatlakozott a tüntetők erőszakos fellépéséhez.

Az összecsapások során legalább tizenegy képviselő és körülbelül tíz rendőr is megsérült.

„Épp szavaztunk a házelnökről, Talat Xhaferi megválasztásáról, amikor ismeretlen emberek törtek be az ülésterembe” – mondta az Indexnek Szenad Szmailovics.  A szociáldemokrata párt tagja szerint székekkel, támadtak a képviselőkre, többek között a pártelnökre, Zoran Zaevre. A pártelnök vérző fejjel igyekezett ki a parlamentből.

„Még bent van az épületben, de többen már kijöttek a vészkijáraton” – mondta Szmailovics aki kétezerre becsülte az épületben és körülötte lévő VMRO-DPMNE párti tüntetők számát.

A helyszínen történtekről beszélt az Indexnek Trajche Panov politológus is, aki szerint a rendőrök nem akartak beavatkozni, az egyik újságíróval a parlament biztonsági szolgálatának egyik embere erőszakoskodott. Szerinte az épületbe behatolás kifejezetten szervezettnek tűnt. 

A felvételeken látszik, hogy a tüntetők először a parlament épületében a sajtótájékoztatót dúlták fel, amelyen Zaev bejelentette, hogy megválasztották az új házelnököt – az albán származású Xhaferi egyébként korábban Grujevszki kormányában volt védelmi miniszter. A maszkosokkal együtt érkező tüntetők ezután törtek be az ülésterembe.

Nemzetet a koalícióért

A legszegényebb egykori jugoszláv tagköztársaságban, a kétmilliós Macedóniában öt hónapja nem tudnak kormányt alakítani. A 120 fős parlamentbe ugyan a Nikola Grujevszki vezette VMRO-DPMNE (a hosszú rövidítés a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Párt névből ered) küldhette a legtöbb képviselőt, de az 51 mandátum kevés volt a kormányalakításhoz, korábbi szövetségese pedig túl nagy árat kért: az albán kisebbségi Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) az albán hivatalossá tételét akarta elérni.

Macedónia lakosságának 20-25 százalékát albánok adják. Macedónia régóta tart attól, hogy idővel az albán részek el is szakadhatnak az országtól, hogy Koszovóval, Albániával együtt létrejöjjön Nagy-Albánia, így Grujevszki nem ment bele az alkuba.

Ám az ő sikertelen koalíciós tárgyalásai után a 49 képviselői helyett szerzett szociáldemokraták megadták volna a DUI-nak, amit kért, így – legalábbis a képviselői mandátumok alapján – létrejött volna a kormányképes koalíció. 

Az albán igények között volt a hivatalos nyelv mellett az is, hogy az albán kisebbség tagjait a lakossági számarányuknak megfelelő mértékben foglalkoztassák az állami intézményekben, és felvetették az ország himnuszának, zászlajának és címerének felülvizsgálatát is.

A megegyezés hírének hallatán Macedónia több városában is heves tiltakozások bontakoztak ki. A VMRO-DPMNE támogatói így jelezték, nem értenek egyet az SDSM és a DUI szövetségével, az albán követelések ugyanis szerintük megbontanák a nemzeti egységet.

A jobboldali elnök azonban nem akarta a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezetőjét, Zoran Zaevet megbízni a kormányalakítással. Gjorge Ivanov lelkiismereti okokra hivatkozott, szerinte a nemzet egységét veszélyeztetné a balközép-albán koalíció. Kijelentette: amíg ő az elnök, ilyen szövetség nem jöhet létre Macedóniában.

Nyugalomra int az EU

Az országban lévő EU-s nagykövetek és az Egyesült Államok nagykövete közös nyilatkozatot adott ki, párbeszédre szólítva fel a feleket. Elfogadhatatlannak nevezték a támadást és az erőszakot. Ezután Grujevszki is azt üzente híveinek a Twitteren, hogy „az erőszak nem megoldás” – idézte a Balkan Insight a jobboldali politikust, akinek szintén a Soros György elleni fellépés volt a legfontosabb kampányfogása. 

A szociáldemokraták kiadott közleményükben egyértelműen Grujevszit és Gjorge Ivanov elnököt és Trajko Veljanoszki korábbi házelnököt tették felelőssé az erőszakos cselekményekért – írta a Plusinfo.mk. Veljanoszki volt, aki szünetet rendelt el az új házelnök megválasztásakor, megakadályozandó Zaevéket, akik ennek ellenére – a VMRO-DPMNE és hívei szerint szabálytalanul – mégis megválasztották Xhaferit.

Az EU és az Egyesült Államok Xhaferit ismerték el a parlament elnökének, szabályosnak minősítve megválasztását.

Este tíz órakor rövid beszédet mondott az államfő is. A feltételezésekkel ellentétben nem hirdetett ki rendkívüli állapotot. Csupán meghirdetett péntekre egy találkozót a pártok vezetőivel.

A parlament előtt az elnöki beszéd után is a tüntetők uralták a teret. A parlamentet azonban nem sikerült teljesen kiüríteni, este 11-hez közeledve is még 30 képviselő jött ki az épületből, akik elől korábban a tüntetők elzárták a kijáratokat. A választásokat elveszítő jobboldali kormány hívei új választást követeltek – ahogyan azt korábban Grujevszki is javasolta, miután koalíciós tárgyalásai zátonyra futottak.

Éjfél után az épületben helyreállt a rend, a tüntetőket villanógránátok bevetésével tolta ki a rendőrség. 

Ötvenezren éjszakáztak a parlament előtt

Később az épület előtt még folytatódott a balhé, a tüntetők elzárták az utat, de a rendőrség jelentős mennyiségű könnygázt vetett be, több tüntetőt elvittek a helyszínről – százan sérültek meg az összecsapásokban.  Körülbelül ötvenezren éjszakáztak a parlament előtt péntekre virradóra.

Reggel pedig  Talat Xhaferi, a parlament új elnöke letette hivatali esküjét.  • Tippek
  • Árfolyam