Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Annyit bombázott az USA, hogy kezdenek kifogyni

2017.04.29. 10:58

A Defense One nevű katonai híroldal szerint az Egyesült Államok olyan sok bombát dobott le az utóbbi 2 évben, hogy a központi parancsnokság raktárán hiány alakult ki - magyarul, egyszerűen nincs annyi bomba, mint amennyivel támadni akarnak. A Pentagon egyébként már egy éve jelezte, hogy ha ilyen ütemben támadnak, akkor ez hamarosan bekövetkezik majd.

Így most a csendes-óceáni parancsnokságról a központi parancsnoksághoz szállítják a Boeing és a Raytheon által gyártott kis átmérűjő GPS-vezérelt bombákat, amiket az iraki, szíriai és afganisztáni célpontok ellen használnak. Itt a legnagyobb a hiány, ugyanis itt koordinálják az ISIS-ellenes támadásokat.

A Gizmodo szerint a Végső Megoldás nevű katonai katonai művelet 2014 augusztusi megkezdése óta az USA 11,9 milliárd dollárt költött az ISIS-ellenes katonai akciókra, és 

19607 alkalommal dobott le bombát csak Irakban és Szíriában. Ennek kb. 12,8 millió dolláros, azaz kb. 4 milliárd forintos napi költsége van,

és más gyakori célpontokat, mint Jemen, Szomália és Afganisztán még nem is számoltak bele.

Ezek "nem izgalmas fegyverek, ezek mindennapi bombák, amik viszont elengedhetetlenek" az USA katonai stratégiájának sikeréhez, mondta Harry Harris, a csendes-óceáni részleg parancsnoka.

Ma van Trump elnökségének 100. napja, ennek alkalmából emlékezzünk meg róla, hogy az elnök a kampányban azt ígérte, elnökségének első 30 napjában előáll majd egy tervvel, amivel az USA végleg legyőzheti majd az Iszlám Államot. A tervet valóban megrendelte a Pentagontól, azóta azonban nem történt fejlemény. Az elnök többször is azt mondta, az amerikai hadsereget újra kell építeni és ki kell bővíteni.