Endre, Elek
16 °C
28 °C

Nem engedték be Lengyelországba Putyin motoros rajongóit

2017.05.01. 07:33

Ismét nem engedték belépni Lengyelország területére az Éjszakai Farkasok nevű motoros klub orosz tagjait, akik a náci uralom alóli felszabadulás ünnepén akartak részt venni - írja az MTI.

A motoros klub egyik tagja, Jevgenyij Sztrogov a TASZSZ hírügynökséggel hétfőre virradóra közölte, hogy a belépési tilalom miatt a megemlékezésen csak a motoros klub más európai tagjai vehettek részt vasárnap. Beengedték Lengyelországba a fehérorosz motorosokat is, csak az oroszokat nem. Sztrogov szerint tőlük a belépést azzal az indokkal tagadták meg, hogy gyaníthatóan szélsőséges csoportokhoz van közük.

A Éjszakai Farkasok az oroszországi Szmolenszkből indultak útnak, és eredetileg Minszk, Varsó és Pozsony érintésével értek volna Berlinbe, hogy ott május 9-én megtartsák a győzelem napi fő megemlékezést.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rokonszenvező motoros klub orosz tagjai két évvel ezelőtt a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából Moszkvától Berlinig akartak végigvonulni, de a lengyel és a litván hatóságok is visszafordították őket a határról, ami Moszkvában felháborodást váltott ki. Az orosz külügyminisztérium kegyeletsértőnek nevezte lengyel és a litván hatóságok eljárását.