Nem sikerül megegyezni az országhatárról, előrehozott választás jöhet Koszovóban

2017.05.05. 18:08

A koszovói kormánykoalíció szétesésének a lehetőségét vélik előrelátni frissen megjelent pristinai elemzések, arra utalva, hogy a Koszovói Demokrata Párt (PDK) és a Koszovói Demokratikus Közösség (LDK) állítólag nem ért egyet a Montenegróval kötött határszerződés ratifikálásával, ezen felül pedig a munkát eddig is akadályozó ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, írja az MTI.

Azem Vlasi elemző szerint a koszovói belpolitikának jót tenne egy előrehozott választás, a képviselőház ugyanis szinte működésképtelen, az ellenzék hónapok óta bojkottálja a munkát, korábban pedig könnygázgránátokkal lehetetlenítette el az ülések megtartását. Két forgatókönyv szerint alakulhatnak az események a közeljövőben, amikor a Montenegróval 2015 augusztusában kötött határszerződés ratifikálása ismét napirendre kerül. Amennyiben sikerül ratifikálni a szerződést, folytatódhat a munka, és végre a többi égető kérdés is napirendre kerül. Valószínűbb azonban, hogy nem lesz meg az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség, és a sikertelen szavazás után előrehozott választás jön. A megállapodás a feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert. 

A Montenegróval kötött határmegállapodásban az ellenzék azt kifogásolja, hogy azzal több mint 8000 hektárnyi föld jutna a szomszédos országnak. Bizalmatlansági indítványt is benyújtottak a kormány ellen, és a kezdeményezést több olyan képviselő is aláírta, aki a kormánykoalíció pártjaihoz tartozik.

Koszovóban 2014-ben tartottak parlamenti választást, tehát a kormány mandátuma csak egy év múlva járna le, ám a kormányfő már kijelentette: amennyiben nem sikerül elfogadni a koszovói-montenegrói határmegállapodást, előrehozott választást fog kezdeményezni.  • Hírek
  • Hírek