Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Török puccskísérlet: letartóztatási parancsot adtak ki 23 bíró és ügyész ellen

2017.05.06. 13:02

Törökországban letartóztatási parancsot adtak ki 23 bíró és ügyész ellen, akiket azzal vádolnak, hogy "fegyveres terrorszervezet tagjai" - közölte szombaton az Anadolu török állami hírügynökség az MTI szerint.

A forrás szerint 17 bíróról és 6 ügyészről van szó. Ők ahhoz a 107 bíróból és ügyészből álló csoporthoz tartoznak, amelynek tagjait pénteken elbocsátottak állásukból. Mindegyiküket azzal gyanúsítják, hogy közük volt a tavaly júliusi puccskísérlethez – közölte a török televízió pénteken. Ez utóbbi beszámoló szerint a török hatóságok elfogatóparancsot is kiadtak ellenük, de szombat délig csak az említett 23 személyt érintett konkrétan ilyen intézkedés.

Ez már a harmadik tisztogatási hullám a Recep Tayyip Erdogan török államfő hatalmi jogkörének kiszélesítését eredményező, április 16-i népszavazás óta, amelynek lebonyolítása külföldi megfigyelők szerint nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Múlt szombaton több mint 3900 embert menesztettek állásából a török közszolgálatban vagy a hadseregnél. Emellett összesen 1628 embert vettek őrizetbe egy kiterjedt, országos szintű biztonsági művelet keretében - jelentették be a török biztonsági szolgálatok.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a hatalom átvételi kísérletért. Gülen ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lett volna ehhez.

A helyi sajtó úgy tudja, hogy a letartóztatások mellett eddig összesen 145 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a hadsereg, a rendőrség soraiból, az oktatás, a média és az igazságszolgáltatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a gülenista mozgalommal vagy más, Törökország által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal. Az elbocsájtott bírák és ügyészek száma meghaladja a 4200-at.