Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Olaszország fizeti az ENSZ líbiai menekülttáborát

2017.05.07. 12:29

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Líbiában tervezett regisztrációs táborát Olaszország tízmillió euróval támogatja – jelentette be az MTI tudósítása szerint Angelino Alfano olasz külügyminiszter. 

Az UNHCR, amely 2010-ben az akkori veszélyes helyzet miatt elhagyta Líbiát, visszatért az észak-afrikai országba. Az ENSZ-szervezet egy olyan migránstábor kiépítésén dolgozik, ahol a Líbiából Európába továbbmenni akaró migránsokat regisztrálnák, mielőtt még tengerre szállnának.

A római kormány február elején kötött migrációs megállapodást a Fájez esz-Szarrádzs vezette líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökével, akit az ENSZ támogat. Ezt követően az olasz kormány már arról beszélt, hogy a nyár elején migránsközpontok létrehozása indulhat el Líbiában a nemzetközi migrációs szervezetekkel együttműködésben. A cél az Európában menedékkérelemre nem jogosult migránsok feltartóztatása egyenesen Észak-Afrikában. A menedékkérelemre jogosultak pedig biztonságos útvonalakon juthatnának tovább a veszélyes tengeri átkelés helyett. 

Angelino Alfano a migránsok Líbia és Dél-Olaszország közötti kimentésében részt vevő nem kormányzati szervezetekről (NGO) kijelentette, hogy a tengeri mentés szabályait tisztelik, de a nemzetközi előírásokról sem szabad megfeledkezniük. Hangsúlyozta, az NGO-knak átláthatóvá kell tenni finanszírozásukat és tisztázniuk kell, hogy egyetlenegy szervezet sem működik együtt az embercsempészekkel. Az olasz szenátus védelmi bizottsága csütörtökön fejezte be a megmentett embereket Olaszországba szállító NGO-k meghallgatását. Azóta már több mint 3000 embert mentettek ki az NGO-hajók. Ezeket a migránsokat vasárnap szállítják be a dél-olaszországi kikötőkbe.