Dübörög Erdogan letartóztatási hadjárata

2017.05.12. 10:45

A török hatóságok folytatják a letartóztatásokat azok ellen, akik szerintük részt vettek a puccskísérletben.

Pénteken őrizetbe vettek egy baloldali hírügynökségnek dolgozó német fordítót - adta hírül a németországi regionális közszolgálati műsorszórók szövetsége (ARD) csütörtökön.

A 33 éves Mesale Tolut április 30-án fogta el a török terrorelhárítás a lakásában. A fordító május 6-a óta az isztambuli női fogdában raboskodik. Tolut azzal vádolják, hogy egy terrorszervezet tagjaként népszerűsítette a terrorizmust.

Tolu 2007-ben cserélte le a török állampolgárságot németre - írta honlapján a Focus című német hetilap. A Diken török híroldal úgy tudja, hogy a fordítót 15 másik emberrel együtt vették őrizetbe egy baloldali szervezetek elleni razzia során a május 1-jei tüntetések előtt.

Törökországban számos újságírót bebörtönöztek, köztük a Die Welt című német napilap német-török állampolgárságú tudósítóját, Deniz Yücelt. A februárban őrizetbe vett Yücelt terrorpropagandával és uszítással vádolják. Ömer Celik török EU-ügyi miniszter csütörtökön kijelentette: Törökország biztonságos azoknak a külföldi újságíróknak, akik nem vesznek részt terrortevékenységekben.

A tőzsde sincs biztonságban

Az isztambuli tőzsde egykori alkalmazottai közül eddig 57 embert vettek őrizetbe pénteken annak gyanújával, hogy kapcsolatban álltak a hálózattal, amelyet Ankara a tavaly július 15-ei puccskísérletért felelőssé tesz - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

A beszámoló szerint az érintettek egy részét az incidens után menesztették munkahelyéről, míg egy másik része azt a ByLock nevű titkosított üzenetküldő alkalmazást használta, amelyet a puccsisták is az államcsínykísérlet előkészítésekor. 

Már 50 ezer ember börtönben

Összesen 102 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot. A török hatóságok pénteken 110 helyszínen hajtottak végre rajtaütéseket. A razzia központja Isztambulban volt, de előállításokat foganatosítottak Ankara, Bursa, Kayseri, Balikesir és Giresun tartományokban is.

 Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter múlt héten közölt adatai szerint tavaly július 15. óta 48 ezer 636 embert helyeztek előzetes letartóztatásba a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben. Összesen 149 833 ember esetében indult eljárás Törökországban, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók ellen.

Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.  • Hírek
  • Megtakarítás