A volt CIA-igazgatót is meghallgatják Trump vizsgálatában

2017.05.18. 22:07

Meghallgatja John Brennant, a CIA volt igazgatóját az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága, jelentették be csütörtökön. Brennant annak a vizsgálatnak a keretében idézték be, amelyet a 2016-os elnökválasztásra gyakorolt  orosz befolyással kapcsolatban kezdtek meg.

A képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai azt vizsgálják, befolyásolta-e Oroszroszág bármilyen módon a választásokat, és hogy Trump elnök stábja egyeztetett-e orosz tisztviselőkkel. vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hogy Oroszország gyakorolt-e bármilyen befolyást az elnökválasztási kampányra.

A vizsgálat másik kérdése,hogy Donald Trump elnöki kampányában a stáb tagjai egyeztettek-e orosz tisztségviselőkkel. A Reuters névtelen forrásai ugyanis azt állítják, ilyen legalább 18 alkalommal történt: szerintük a Trump-kampány tagjai az utolsó hetekben e-mailben, sms-ben és telefonon is kapcsolatban álltak orosz tisztségviselőkkel és Kremlin-közeli emberekkel.

A volt CIA-igazgató kihallgatását egy nappal azután jelentették be, hogy kiderült, Trump megkérte az eddigi FBI-igazgató James Comey-t, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatainak ügyében folytatott vizsgálatot.

Donald Trump Twitteren csak annyit tett a vizsgálathoz: ez az amerikai történelem "legnagyobb boszorkányüldözése".

Két órára rá azt is posztolta, hogy Hillary Clinton és Obama "illegális ügyeit" bezzeg nem vizsgálták ki.

John Brennant, ai 2017 januárjában köszönt le a CIA igazgatói posztjáról, a vizsgálatban először nyilvános, később zárt ülésen hallgatják meg jövő héten kedden. Az ügyben Robert Mueller volt FBI-igazgatót nevezték ki különleges ügyésznek, aki arra kapott felhatalmazást, hogy tárjon fel "minden ügyet, ami felmerül a nyomozás során". 

       • Hírek
  • Támogatások