Szorul a hurok az Iszlám Állam nyaka körül

2017.05.18. 10:44

Az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadószervezet egyre szorosabbra vonja a hurkot az Iszlám Állam körül: az utóbbi egy hétben 350 négyzetkilométernyi területet foglalt el a terrorszervezettől, amely fokozatosan elszigetelődik kelet-szíriai központjában, Rakkában – közölte szerda este az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szóvivője.

Az Iszlám Államnak három-négyezer harcosa lehet Rakkában. Folyamatosan építik a védelmi rendszerüket a várható ostromra készülve, a koalíciós légierő viszont folyamatosan bombázza az erősítéseket – mondta Ryan Dillon ezredes a Reuters hírügynökségnek Bagdadból.

A kurd és arab fegyveresekből álló Szíriai Demokratikus Erők november óta több fázisban szűkíti a hurkot. A múlt héten elfoglalták a Rakkától 50 kilométerrel nyugatra fekvő Tabkát, és a gyűrűnek a Rakkához legközelebb lévő pontján már csak négy kilométerre vannak a várostól. A szóvivő szerint a legutóbbi műveletek során a lázadók alig ütköztek ellenállásba – írja az MTI.

A Szíriai Demokratikus Erők ernyőszervezet, amelynek tagja a Népvédelmi Erők (YPG) nevű kurd milícia is. Az YPG a múlt héten közölte, hogy számításuk szerint az eredeti tervhez képest két hónapos csúszással, a nyár elején tudják megindítani a végső támadást Rakka ellen. Ryan Dillon szóvivő ere úgy reagált, hogy nem akarja időkeretbe szorítani a műveleteket.

Trump bevonná a NATO-t a terroristák ellen

Joe Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint az Egyesült Államok fel fogja vetni a NATO-ban, hogy az Iszlám Állam legyőzése után, hosszabb távon tartsanak fenn egy kiképzőmissziót Irakban. Haider al-Abádi iraki miniszterelnök ugyanis jelezte, hogy az iraki erőknek tartósan szükségük volna ilyen támogatásra. De ennek a missziónak nem lenne feladata a tanácsadás – ez megmaradna az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció feladatának –, hanem csak az iraki erők bővítésének segítése - tette hozzá. Megjegyezte, hogy egyelőre nem is látható, hogy a NATO át tudná-e venni a koalíció szerepét Irakban a terrorszervezet kisöprése után.

Donald Trump amerikai elnök kormánya azt szeretné, ha a NATO hosszú távon felvenné a harcot a szélsőséges szervezetekkel a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, sőt, amellett van, hogy az észak-atlanti szervezet már most hivatalosan része legyen az Iszlám Állam elleni koalíciónak. Ezek a kérdések napirenden lesznek a NATO közelgő brüsszeli csúcstalálkozóján, amelyen maga Donald Trump is részt vesz.  

A NATO-tagországok katonai vezetői szerdai brüsszeli tanácskozásukon kedvezően fogadták az amerikai felvetéseket a tanácskozást vezető cseh vezérkari főnk, Petr Pavel szerint.

Civil falut támadtak a terroristák

Az Iszlám Állam mindettől függetlenül továbbra is hajt végre támadásokat. Csütörtökön egy falura csaptak le az Aleppó és Homsz közötti út mentén – írja a Reuters. A támadásban sok helyi és katona meghalt.

Az áldozatok száma eltér a különböző források szerint, de 20-31 ember halhatott meg. A terrorszervezet azt közölte, hogy el is foglalta Aqarib al-Safi települést, de az állami SANA hírügynökség jelentése szerint a támadást visszaverték. 

A Syrian Observatory for Human Rights emberjogi szervezet szerint ez volt az Iszlám Állam idei legvéresebb támadása.  • Tippek
  • Hírek