Lemondhat a japán császár

2017.05.19. 10:26 Módosítva: 2017.05.19. 10:40

A japán kormány pénteken elfogadta a császár lemondását lehetővé tevő törvényjavaslatot, amely engedélyezi, hogy Akihito átadja a krizantémtrónt legidősebb fiának, Naruhitónak.

Nagyjából 200 évvel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy egy japán császár lemondott. Akihito a várakozások szerint 2018 decemberében, 85. születésnapja körül távozhat a trónról.

A császár visszavonulásának időpontját egy kormányrendeletben fogják meghatározni a lemondásra vonatkozó jogszabály kihirdetése után.

A törvénytervezetet kifejezetten Akihitóra írták, hogy a krizantémtrón örökösei ne követhessék túl könnyen példáját. A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami miatt a jövőben kihívás lehet a trónöröklés folyamatának biztosítása.

Az uralkodói család egyik tagja ráadásul maga döntött úgy a minap, hogy lemond rangjáról.

Akihito császár első unokája, Mako hercegnő közemberhez akar férjhez menni, ezért döntött úgy, hogy maga is közemberré válik.

"A kormány arra számít, hogy a törvénytervezetet gond nélkül elfogadják" - mondta Szuga Josihide, a kabinet főtitkára egy sajtótájékoztatón.

A javaslatot még a nap folyamán benyújtják a parlamentnek, amely a tavaszi ülésszak vége, azaz június közepe előtt rá is bólinthat.

Abe Sindzó miniszterelnök kormánya Akihito tavaly augusztusi beszéde után kezdett neki a tervezet előkészítésének. A császár akkor sokak meglepetésére jelezte: kora és romló egészségi állapota miatt távozni szeretne a trónról. A japán törvények értelmében jelenleg az uralkodónak nincs lehetősége lemondani, haláláig uralkodnia kell.

A kormány elkerülte, hogy állandó szabályozást készítsen a hasonló távozások esetére, helyette egy eseti törvénytervezetet nyújtott be, és egy kiegészítő cikkel toldotta meg az uralkodóházra vonatkozó kódexet, amely lehetővé teszi, hogy Akihito lemondása precedensként szolgáljon a jövőbeli császároknak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla