Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Tüntetőkre lőttek a hatóságok Bahreinben, többen meghaltak

2017.05.24. 06:24

Legkevesebb öt tüntető meghalt, és csaknem 300 embert őrizetbe vettek a hatóságok, amikor rajtaütöttek egy ellenzéki hitszónokért tartott tiltakozáson kedd éjjel Bahreinben, jelentette az MTI.

A belügyminisztérium szerint összetűzés alakult ki a hatóságok és "törvényen kívüliek" között, akiknél kések és kézigránátok is voltak. A tárca megerősítette, hogy öten meghaltak, és 286 embert őrizetbe vettek.

A hivatalos tájékoztatás szerint a tiltakozók Isza Kasszim ajatolláh birtokán rejtőztek, akit vasárnap egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek pénzügyi visszaélések miatt. A vallási vezetőt nem vették őrizetbe, de várhatóan hamarosan kiutasítják az országból, mert tavaly megfosztották állampolgárságától, miután azzal vádolták, hogy Iránnal áll kapcsolatban és felekezeti erőszakot szít. Az ajatolláh következetesen tagadja a vádakat.

Bahreinben a 2011-es arab tavasz óta fordulnak elő tiltakozások. Az ország lakosságának többsége síita muzulmán, de az uralkodócsalád szunnita muszlim. A síita többség politikai reformokat követel és nagyobb beleszólást az ország dolgaiba, a kormány viszont attól tart, hogy a szintén síita Irán támogatásával erőszakkal akarják átvenni a hatalmat. 

2011-ben Bahrein az Öböl-menti országok segítségével gyakorlatilag vérbefojtotta a felkelést.