Hol vannak és kik a NATO-nők férjei?

GettyImages-688616730
2017.05.31. 07:34
Amikor a NATO-csúcson a politikus-feleségek hivatalos fotózásán a nyíltan meleg luxemburgi kormányfő férje is részt vett, felrobbant a közösségi média, az Index is történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. Az biztos, hogy korábban nem volt férfi a nagy hatalmú feleségek közös fotóján, most pedig ott mosolygott egy első férj, Gauthier Destenay-t is, többek között Melania Trump, Brigitte Macron vagy épp a török first lady, Emine Gulbaran Erdoğan mellett. Na de miért is nem szoktak ott lenni a férfiak? Hol volt a képről Angela Merkel és Theresa May férje vagy a norvég miniszterelnök, Erna Solberg házastársa?

Az egyenlőségpártiak hurráoptimizmussal üdvözölték, a homoszexualitást elítélők kárhoztatták, hogy egy férfi is feltűnt a NATO csúcson részt vevő politikusok feleségei között. A luxemburgi kormányfő, Xavier Bettel 2015-ben házasodott össze építész partnerével, mindössze két hónappal azután, hogy a melegházasság legális lett Luxemburgban. Bettel 2010 óta élt bejegyzett élettársi kapcsolatban belga partnerével, Gauthier Destenay építésszel. A pár tagjai közös életüket – amennyire tudják – magánügyként kezelik, de Destenay már korábban is rendszeresen elkísérte partnerét hivatalos utakra, tehát a NATO-csúcs sem volt kivétel.

A 28 NATO-állam kormányfői közül mindössze négy nő van:
  •  a brit Theresa May,
  • a német Angela Merkel,
  • a lengyel Beata Szydło
  • és a norvég Erna Solberg.

Egyikük férje sem szerepelt az említett közös fotón, amin egyébként tíz házastárs látható összesen.

Ahogy a feleségek közül sem szereti mindenki a protokolleseményeket, az első férjek között is van, aki nem szívesen szerepel. Például Angela Merkel férje, Joachim Sauser sem, aki kvantumfizikát tanít a berlini Humboldt Egyetemen, és nagyon ritkán jelenik meg Merkel mellett a német miniszterelnök hivatalos útjain. 

A Time cikke szerint az a megállapodás közte és Angela Merkel között, hogy akkor tart vele, amikor ideje engedi, de ez inkább amolyan kifogás, mert mégis nagyon-nagyon ritkán látható, ami Sauser ismerői azért van, mert a férfi kifejezetten utálja, ha Merkel uraként aposztrofálják. 1998 vette el a német kormányfőt, mindkettejüknek ez a második házassága, nincs közös gyerekük.

A norvég kormányfő férje, Sindre Finnes szakszervezeti vezető, korábbi konzervatív párti politikus Sauserrel ellentétben kifejezetten kedveli az első férjség státuszát. Legalábbis még 2014-ben a norvég Dagsavisen nevű lapnak azt mondta, elődjével ellentétben (a korábbi norvég miniszterelnök, Jens Stoltenberg feleségéről, a munkamániás, ezért protokolleseményeken alig-alig feltűnő Ingrid Schulerudról beszélt) szívesen részt vesz a hivatalos programokon.

Szeret főzni is, mondta, és Londonban bizonyította is: amíg felesége a brit miniszterelnökkel tárgyalt, ő egy HIV/AIDS-központban főzött. „Nagyszerűnek tartom, hogy olyan eseményeken vehetek részt, mint ez is” – mondta az újságíróknak a központban, miközben egy „minőség és sokféleség” feliratú kötényben steaket sütött.

Theresa May férje, Philip May neves pénzügyi elemző szintén az a típus, aki nem állja a nyilvános szerepléseket. Kormányfő feleségét támogató, ugyanakkor visszahúzódó és a reflektorfényt alapvetően kerülő férfinak ismerik. A páros 1980-ban házasodott össze, egyetemistaként egy oxfordi buliban találkoztak először, és a Guardian szerint nem más, mint Benazir Bhutto, a későbbi pakisztáni miniszterelnök mutatta be őket egymásnak. A BBC interjújában Philip May arról is beszélt, hogy ő viszi le a szemetet. „Én döntöm el, mikor viszem le a szemetet, de azt nem, hogy én viszem-e le" – fogalmazott, amiből sokan arra következtettek, hogy a felesége nemcsak a nyilvános térben, de  a magánéletben is irányító típus.

Ugyanebben az interjúban azt is megkérdezték Philip Maytől, hogy milyen érzés egy miniszterelnök férjének lenni, és akkor diplomatikusan és frappánsan csak annyit mondott: „Ha olyan személyiség lennék, aki a teáját minden délután pontban hatkor az asztalon szeretné látni, akkor kissé csalódott lennék.”

Beata Szydło lengyel kormányfő férje, Edward Szydło szintén nem szerepelt a történelmi csoportképen. Ő is az a típus, aki nem szívesen mutatkozik felesége mellett a hivatalos utakon, eseményeken. Tavaly viszont, amikor a pápa a lengyelországi Jasna Gorába látogatott, elkísérte feleségét. Igaz, vesztére tette, mert – mint azt a Pomponik nevű újság írja – a lengyel bulvárlapok a főszentség látogatása helyett inkább azzal voltak elfoglalva, hogy túl kicsi volt az első férj zakója.