Legalább 36 halottja van a manilai kaszinótámadásnak

2017-06-01T192314Z 442049718 RC17B1E9FA60 RTRMADP 3 PHILIPPINES-
2017.06.01. 20:08 Módosítva: 2017.06.02. 08:02

Frissítés: Legalább 36 holttestet találtak abban a manilai kaszinóban, amelyet csütörtök este támadt meg egy fegyveres férfi; az áldozatok többsége megfulladt a helyiségben kitört tűzben, írja az MTI. A híradás szerint 54 ember szenvedett füstmérgezést. A támadó egyes hírek szerint saját kezével vetett végett életének, mások szerint a rendőrség lőtte le.

Ahogy korábban írtuk, lövöldözés volt egy turisták körében népszerű kaszinóhotelnél Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában, szemtanúk robbanást is hallottak, sokan pánikszerűen menekültek, írja a New York Times. A Resorts World Manilán belül több hotel, bevásárlóközpont, mozi és étterem is van.

Az épületből kimenekülő alkalmazottak a CNN-nek azt mondták, a szálloda második emeletén láttak egy maszkos fegyverest. A helyi rendőrség pénteken adta ki a hotel térfigyelő kameráinak felvételeit a támadóról:

A Fülöp-szigeteki rendőrfőnök később bejelentette, hogy urai a helyzetnek, és hogy nincs arra utaló jel, hogy terrortámadás történt volna. Ronald de la Rosa azt mondta, egy fegyveres lépett a kaszinóba, több asztalt felgyújtott, és lövéseket adott le a levegőbe. Azt sem zárják ki, hogy rablásról volt szó, az Iszlám Állam pedig csak propagandacélokból vállalja magára az egészet.

A közösségi médiában terjedő képeken azt lehetett látni, hogy több sebesültet hordágyon vittek el. A helyi Vöröskereszt a Twitterére is kiírta, hogy három embert kórházba szállítottak, a Manila Times szerint pedig összesen 54 ember megsérült. Viszont a rendőrfőnök is arra utalt, hogy a támadó senkit sem lőtt meg, és Jay Dones, egy szemtanú a CNN-nek azt mondta, hogy a mentősök állítólag elsősorban füstmérgezéssel, és zúzódásokkal kezeltek embereket.

Legalább egy fegyverest keresnek a rendőrök, de több helyi lap arról írt, hogy két maszkos támadó is lehetett. A környéken készült képeken viszont az is látszott, hogy egy autó a feje tetejére állt feltehetően egy detonáció miatt.

Az üdülőkomplexum közleménye szerint a helyszínt lezárták, és együttműködnek a biztonsági erőkkel, hogy biztosítsák a vendégek és alkalmazottak biztonságát.

A szállodakomplexum
A szállodakomplexum
Fotó: Erik De Castro

Az amerikai külügyminisztérium arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a környéket.

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök május végén hatvan napra hadiállapotot hirdetett Mindanao szigetén, miután fegyveres összecsapások robbantak ki a biztonsági erők és iszlamista, az Iszlám Állammal is kapcsolatban lévő szélsőséges csoportok között.

Borítókép: Erik De Castro / Reuters.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport