Jolán
2 °C
4 °C

Írország következő miniszterelnöke egy meleg, indiai származású férfi lehet

2017.06.02. 20:07

Meggyőző többséggel, a szavazatok hatvan százalékát begyűjtve a 38 éves Leo Varadkar lett az ír kormánykoalíció legnagyobb pártja, a jobbközép Fine Gael elnöke, írja a BBC. A szociális ügyekért felelős miniszter Simon Coveney lakásügyi minisztert győzte le a választáson.

Ez több szempontból is történelmi döntés: ő lehet Írország legfiatalabb miniszterelnöke (ahogy ott nevezik: taoiseach). Ráadásul Varadkar indiai bevándorlók gyermeke, és 2015-ben, az egyneműek házasságáról szóló népszavazás előtt felvállalta másságát.

Elődje, a 66 éves Enda Kerry május 17-én mondott le, aki egy hónapok óta húzódó rendőrségi botrányba keveredett. Az MTI korábbi híre szerint egy volt rendőr kitálalt a kollégáiról, akik munka közben szabályokat sértettek. A leleplezésre lejáratással válaszoltak: a volt rendőrt gyerekek elleni erőszakkal gyanúsították meg. Később bebizonyosodott, hogy a vádak alaptalanok voltak.

Az új miniszterelnökről a parlament dönt majd. A Fine Gael kisebbségben kormányoz, szüksége van az ellenzéki Fianna Fáil párt szavazataira. A Fianna Fáil a tavalyi választások után beleegyezett abba, hogy 2018 októberéig támogatja a kormány kompromisszumos programját, és tartózkodni fog a fontos szavazásokkor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?