Irán: Robbantás a mauzóleumnál, lövöldözés a parlamentben

2017.06.07. 08:30
  • Három-négy fegyveres támadta meg a teheráni parlamentet, egy őrt megöltek szerda délelőtt, magyar idő szerint hajnali négykor.
  • Fél órával később öngyilkos merényletet követtek el 12 kilométerrel arrébb, Khomeini ajatollah mauzóleumánál, ahol két másik fegyveres tüzet nyitott a látogatókra. Az egyik merénylőt a rendőrség lelőtte, a másikat őrizetbe vette.
  • A Reuters 12 halottról tud és 35 sebesültről tud.
  • Öt órával a parlamenti merénylet után a hatóságok közölték, minden támadót likvidáltak.
  • A kettős támadást az Iszlám Állam vállalta magára, amely így az első merényletét követte el a síita országban, ahol a térséghez képest ritkák a terrortámadások.

Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, két társa pedig a látogatókra lövöldözött Iránban Khomeini ajatollah mauzóleumában –  írta a BBC. 

Ezzel csaknem egy időben három fegyveres hatolt be a teheráni parlament épületébe, ahol a lövöldözésben egy őr biztosan megsérült, ám lehetnek további sérültek is. A Reuters úgy tudja, 12 halottja és 35 sebesültje van a kettős támadásnak.

Iráni beszámolók szerint a merénylőket likvidálták – de nem világos, hogy velük együtt van-e szó 12 halottról.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Ha ez igaz, akkor az Iszlám Állam az első merényletét hajtotta végre Iránban. Az iráni Forradalmi Gárda viszont Szaúd-Arábiát is azzal vádolta meg, hogy segített az ISIS-nek a támadások végrehajtásában.

Egy szemtanú a Reuters-nek elmondta, hogy a támadás után hirtelen rengeteg katona nyomult be a parlamentbe, és „az incidensnek vége”. Más forrás szerint a lövöldözés folytatódott, a támadó túszokat is ejtett.

A Tasnim hírügynökség szerint hét halottja van a támadásnak, a fegyveresek bent vannak az épületben, négy embert fogva tartva. A hírügynökség értesüléseit más iráni forrás nem erősítette meg.

Egy Twitteren megjelent fotón sebesülteket szállítanak el a támadás után
Egy Twitteren megjelent fotón sebesülteket szállítanak el a támadás után
Fotó: @IranTalks / Twitter

A Teherán déli peremén fekvő temetőben, az 1979-es iráni forradalom vezetőjeként az országot 1989-es haláláig vezető Khomeini mauzóleumánál fél órával azután hajtotta végre az öngyilkos merénylő a robbantást, hogy támadás érte a parlamentet. Az iráni állami hírügynökség ott nem számolt be halálos áldozatról. A mauzóleum vezetője szerint sérültjei azonban vannak a támadásnak. 

Egy a Fars hírügynökség szerint az öngyilkos merénylő egy nő volt, a IRNA férfit említ. A BBC beszámolója szerint két fegyveres merénylőt őrizetbe vettek.

A Tasnim hírügynökség is férfi öngyilkos merénylőt említ, viszont beszámolt egy merénylő nő letartóztatásáról és arról, hogy egy fegyverest lelőttek a rendőrök, egy bombát pedig hatástalanítottak. Ezzel csengett egybe a főváros kormányzójának nyilatkozata, amelyet az IRIB-től idézett a BBC.

Az MTI arról ír, hogy egy harmadik támadást meghiúsítottak az iráni biztonsági szervek, a csoport tagjait őrizetbe vették. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy nem használjanak tömegközlekedési eszközöket.

Iráni különleges egységek művelete a parlament épülete körül
Iráni különleges egységek művelete a parlament épülete körül
Fotó: Handout / Reuters
Civileket menekítenek ki egy emeleti ablakon az iráni parlament irodaépületéből.
Civileket menekítenek ki egy emeleti ablakon az iráni parlament irodaépületéből.
Fotó: Handout / Reuters

A Guardian emlékeztetett arra, hogy a szunnita irányzat szélsőséges ágát képviselő terrorista Iszlám Állam márciusban videóüzenetben közölte: az ellene Szíriában – Bassár Aszad oldalán – beavatkozó síita Irán támadások célpontja lesz.

Irán délkeleti részén, a Pakisztánnal határos Szisztán és Beludzsisztán tartományban nagyobb számban élnek szunnita közösségek, akiknek nevében 2010-ben hajtott végre nagy támadást a Teherán által korábban al-Kaidához közeli kapcsolatokkal megvádolt Dzsais ul-Adl (Igazság Hadserege) fegyveres csoport. Abban a merényletben 39 ember halt meg, azóta nem voltak komolyabb fegyveres merényletek a 68 milliós országban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport