Túlélheti az ISIS, de csak árnyéka lesz önmagának

GettyImages-630638256
2017.06.11. 08:55
Előbb-utóbb elveszíti az Iszlám Állam a kulcsfontosságú területeit, mindez már tényleg csak idő kérdése. De mi lesz a külföldi harcosokkal? Mit csinálnak majd az ISIS fejesei? Mi az összefüggés az európai terrorakciók az ISIS meggyengülése között?

Az ISIS fokozatosan gyengül. A terrorszervezetnek jelentősen megcsappantak a bevételei az elmúlt fél évben, a saját "sajtója" nincs túl fényes állapotban és az, hogy Moszul után már Rakkát is elveszítheti, előrevetíti a bukását. Persze a bukás viszonylagos, hiszen az ISIS elég nagy szervezet ahhoz, hogy nem omoljon össze pikkpakk. Nem is semmisül meg, várhatóan csak átalakul és alkalmazkodik az új viszonyokhoz, de már nem az lesz, mint ami fénykorában volt.

Csak idő kérdése, hogy a "fővárosát", Rakkát mikor veszíti el. Elemzők szerint a várost bizonyosan el fogja veszíteni az ISIS, még ha ez nem is a napokban, hetekben, hanem hónapok múlva következik is be és rengeteg halottal jár majd. Ebben nincs is semmi meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Rakkában legalább 4-5 ezer harcosa van az ISIS-nek, akiknek eszük ágában sincs könnyen feladni a küzdelmet. És előbb-utóbb azok a falvak is felszabadulnak, ahol most még az ISIS az úr. A terroristák egyébként Moszulban is nehezen adják meg magukat. Az óváros nagy része még mindig a dzsihadisták kezén van, több száz harcosuk ásta be magát a városnak ezen a részén.

Ám ez már az agonizálás. Az ISIS gyengüléséhez hozzájárul az is, hogy nem igazán jöttek be a jövendölések. Ahogy ebben a cikkünkben részletesen leírtuk, sok dzsihadista készpénznek vette a próféciát, miszerint létrejön a kalifátus és mindenki behódol nekik. A prófécia azonban nem szólt arról, hogy a muszlimok kikapnak a nyugati haderőtől. Sem arról, hogy az Iszlám Állam területei alig fél év alatt a felére csökkennek. Amikor pedig ezzel egy agymosott szembesül, akkor előbb-utóbb rájön, hogy valami nem stimmel. Ez az egyik oka annak, hogy az utóbbi időszakban külföldi harcosok tucatjai próbáltak átszökni Szíriából Törökországba. Rengeteg Szíriába szökött ember pedig a török hatóságokon keresztül próbálja felvenni a kapcsolatot a nagykövetségeikkel.

Az Iszlám Államhoz összesen nagyjából 30 ezer külföldi harcos csatlakozott, de az amerikai hírszerzés információi szerint közülük 25 ezret már megöltek. De vajon mi lesz az ISIS-ben harcoló és még életben lévő külföldiekkel? - tette fel a kérdést a Defense One szaklap egy korábbi cikkében

Az ISIS-nek léteznek olyan csatornái és földalatti hálózatai, amelyeken keresztül embereket és eszközöket tud mozgatni. Ezeket a csatornákat kihasználva a harcosok a szélrózsa minden irányába felszívódhatnak majd. 

A Defense One több kategóriába sorolja az ISIS-nek harcoló külföldieket. Van a keménymag, azok a hardcore arcok, akik az ISIS felső vezetését is alkotják, köztük Abu Bakr al-Baghdadi és a parancsnokai. Ezek az emberek minden bizonnyal "otthon", azaz Irakban és Szíriában maradnak és átkapcsolnak underground üzemmódba. Ez lesz maga az Iszlám Állam, de már csak árnyéka önmagának: egy földalatti terrorszervezetté silányul, ami legfeljebb gerillaakciókra, sporadikus támadásokra lesz képes, ami persze nem jelenti azt, hogy ne tudna brutális akciókat, öngyilkos merényleteket végrehajtani és megkeseríteni a civilek életét. Ez az ISIS 2.0 kénytelen lesz majd összeállni más szervezetekkel és mivel nem lesz annyi bevétele, mint akár még most, ezért az sem kizárt, hogy az al-Kaidához is dörgölőzni fognak. Ami azért is érdekes, mert az ISIS és az al-Kaida voltaképpen egymás riválisai, közel sem felhőtlen a két szervezet viszonya egymással.

Azok a külföldiek, akik zsoldosként szolgálják az Iszlám Államot, nagy valószínűséggel odébbállnak. Természetesen nem hazamennek, hiszen ott jóeséllyel börtön várna rájuk, hanem tovább állnak olyan országokba, ahol a szaktudásukat pénzzé tehetik: Afganisztánba, Jemenbe, Líbiába, Nyugat-Afrikába. 

Rajtuk kívül ott vannak azok, akik viszont hazatérnek. Lesz aki Tunéziába, Szaúd-Arábiába vagy éppen Ázsiába, Észak-Amerikába, Európába. Ahogy arra a Defense One felhívta a figyelmet, a hazatérők nem alkotnak homogén csoportot, csak annyi a közös bennük, hogy az otthoni titkosszolgálatok nagyon is érdeklődnek majd utánuk, persze ez is attól függ, ki honnan jött.

Lesznek köztük, akik kalandvágyból, utópiából utaztak a Közel-Keletre, ahol aztán a realitásokkal szembesülve kiábrándultak az ISIS-ből. Ebben a kiábrándulásban sokszor szerepet játszott az is, hogy ott nem azt kapták, amire számítottak, a helyi dzsihadisták nem tisztelték eléggé őket, ráadásul mindenért meg kellett küzdeniük. Jó esetben ezek az emberek a hazatérésük után börtönbe kerülnek. Lesznek olyan hazatérők is, akik ugyan kiábrándultak az ISIS-ből, de nem a dzsihádból. Ők jó eséllyel majd csatlakoznak egy újabb szervezethez, ha erre lehetőségük lesz. És persze lesznek olyan hazatérők is, akik otthon akarnak előkészíteni újabb merényleteket, alapítani sejteket, toborozni és behülyíteni embereket. Utóbbiak jelentik majd a legnagyobb veszélyt a nyugati országok lakóira.

Idővonalon az elmúlt évek európai terrortámadásai

Az ISIS gyengülésével együtt a fókusz Európára irányulhat. Ugyanakkor - ahogy arra a Business Insider cikke is rávilágít - az utóbbi idők Nyugaton elkövetett merényletei azt mutatják, hogy az ISIS egyre kevésbé tud komplex, sok halálos áldozattal járó terrorakciókat végrehajtani külföldön. Ennek az az oka, hogy 2016-ban a terrorszervezet nem csak kulcsterületeket vesztett el, de kulcsfigurákat is. Az ISIS több magas rangú vezetőjét megölték, köztük Abu Mohammad al-Adnanit, az Iszlám Állam szóvivőjét is, aki a külföldi terrorakciók tervezésében kulcsszerepet játszott.

Al-Adnani likvidálásával és más magas rangú vezető meggyilkolásával az ISIS már kevésbé képes komplex akciókat végrehajtani külföldön és beszervezni is sokkal nehezebben tud a határokon kívül. 2015 januárjában és novemberében az ISIS még képes volt bonyolultabb külföldi akciókra (lásd. a párizsi terrortámadások), az utóbbi időben az egyszemélyes, primitívebb, sokszor fegyverek nélkül, kamionnal, furgonnal, késekkel végrehajtott támadásokra szorítkozik. Ezeket a primitív támadásokat sokkal nehezebb kivédeniük és megelőzniük a hatóságoknak, mivel sokszor semmilyen komoly előkészületet nem igényelnek.

Ennek a stratégiának az a célja, hogy azt az érzetett keltse, miszerint Európa nem biztonságos - amit egyébként a statisztikák nem igazolnak. Ebben a propagandában akarva-akaratlanul is az ISIS partnerei azok, akik riogatják az embereket. De az ISIS-nek az is siker, ha gazdasági károkat okoz azzal, hogy a terrorakciók miatt a turizmus visszaesik - ahogy történt ez Párizsban a 2015-ös támadások következtében. Ahogy az is jól jön az ISIS-nek, ha a támadások miatt a szélsőségesek erősödnek a politikában, mert ez alól a dzsihadisták sem lesznek kivételek. 

Borítókép: Rakkából menekülő civilek  (Getty Images Hungary)