László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kijevben tárgyal az EU az ukrán reformokról

2017.06.12. 15:09

Csúcstalálkozót tartanak júliusban az Európai Unió és Ukrajna vezetői, ahol áttekintik az ukrán reform eddig elért eredményeit, írja az MTI Johannes Hahn uniós bővítési biztos hétfői bejelentése alapján. A tervek szerint július 12-13-án találkoznak majd Kijevben.

Vasárnaptól vízummentességet élveznek az ukrán állampolgárok az EU-n belül, ami Hahn szerint a reformfolyamat egyik nagy eredménye, és mind az unió, mind az ukránok érdeke. Üdvözölte, hogy nemrég a holland parlament mindkét háza megszavazta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálását, amelyet az ország lakossága korábban népszavazáson elutasított.

Ezen kívül november 24-én csúcsértekezletet tartanak majd az EU és az úgynevezett Keleti Partnerség országai között Brüsszelben. Az ülés helyszínének kiválasztása azt jelzi, hogy nem csak az unió keleti tagállamai érdekeltek a Keleti Partnerség országainak - Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova és Ukrajna - stabilitásában.

Szerbia is beléphet?

Hahn a sajtótájékoztatón azt mondta, Belgrád jó úton halad az integráció felé. Elmondta, várhatóan hamarosan megnyitják a szerb EU-csatlakozási tárgyalások következő két fejezetét. A sajtó szerint ez június 20-án esedékes: a szellemi tulajdon törvényi szabályozására vonatkozó 7-est és a vámunióról szóló 29-es fejezetekről fognak tárgyalni..

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak összesen 35 témafejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon, milyen ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született uniós joganyagot. Hahn azt mondta, az Uniónak fontos érdeke a nyugat-balkáni országok későbbi csatlakozása, amelyben számottevő haladás tapasztalható. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!