Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Huszonöt évet kapott a legnagyobb török ellenzéki párt politikusa

2017.06.14. 20:54

Huszonöt év börtönbüntetést szabott ki egy török bíróság szerdán a legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik képviselőjére, Enis Berberoglura, miután vétkesnek találták államtitkok kiszivárogtatásában – írja az MTI.

Berberoglu két éve felvételeket juttatott el a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap szerkesztőségének, amely 2015 májusában fotókkal alátámasztott cikket jelentetett meg arról, hogy a török titkosszolgálat kamionjai fegyvereket és lőszereket szállítottak Szíriába 2014 januárjában.

Az ítélet Recep Tayyip Erdogan török államfő kísérlete arra, hogy megfélemlítse az ellenzéket és mindazokat, akik nem szimpatizálnak a kormánypárttal.

– mondta Egin Altay, a CHP szóvivője a döntéssel kapcsolatban. Özgür Özel, a CHP egy másik képviselője szerint a határozat a fasizmus megnyilvánulása, a párt pedig az ő vezetésével tiltakozásképp kivonult a parlament szerdai plenáris üléséről.

Enis Berberoglu egyébként az első CHP képviselő, akit a tavalyi puccskísérlet óta zajló tisztogatások során börtönre ítéltek. A kormányzat eddig a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjára koncentrált, nekik jelenleg 11 képviselőjük ül börtönben. A török képviselők mentelmi jogát a parlament tavaly egy alkotmánymódosítással törölte el.

A Cumhuriyet is komoly nyomás alatt állt az elmúlt időszakban, több újságíróját és a vezetőjét is előzetesbe helyezték. 

Berberoglut az ítélet kihirdetését követően Isztambulban letartóztatták, az ítélet ellen fellebbezhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!